Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
11. oktoober 2018, 11:51

Jõhvika-vanillikreemi kook

Hapukas jõhvikapüree ja sametine vanillikreem moodustavad teineteist täiendades lausa suus sulava koosluse.

Koostisosad
PÕHI
5.5 dl Nisujahu
1 spl Suhkur
150 g Või
200 g Kohupiim
Või vormi määrimiseks
Jahu vormi puistamiseks
Sool (näpuotsaga)
VANILLIKREEM
5 dl Piim
1 tk Vanillikaun
3 tk Muna
2 dl Suhkur
3 spl Maisitärklis
Sool (näpuotsaga)
JÕHVIKAPÜREE
300 g Jõhvikad
1 dl Suhkur

Valmistamine

12 tk

1. Haki jahu, sool, suhkur ja külm tükeldatud või puruks. Lisa kohupiim ja mätsi ühtlaseks tainaks.

2. Määri 26 cm pirukavorm võiga ja riputa üle jahuga. Suru tainas pirukavormi põhja ja äärtele. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.

3. Mõõda piim kastrulisse, lisa vanillikaunast kraabitud seemned ja kaun. Kuumuta keemiseni, võta pott pliidilt ja lase 10 minutit seista.

4. Eralda munakollased ja – valged. Klopi munakollased koos suhkru ja maisitärklisega lahti. Kalla sorts piima munakollaste hulka, klopi hästi läbi ja vala siis segu potti. Kuumuta mõõdukal kuumusel kuni kaste hakkab paksenema, tõsta pliidilt ära.

5. Kuumuta ahi 200 kraadini. Vahusta munavalged kõvaks vahuks ja sega kreemiga. Tõsta segu külmkapist võetud põhjale. Küpseta ahjus 15 minutit. Vahepeal püreesta jõhvikad koos suhkruga.

6. Võta kook ahjust ja määri jõhvikapüree koogile. Küpseta veel 20 minutit kuni põhi on küps. Kreem võiks jääda keskelt veidikene võbelev. Võta ahjust ja lase täiesti jahtuda.