Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
10. oktoober 2018, 12:50

Astelpaju-leivatort

Hapukas astepajupüree annab mahedale kodujuustutäidisele särtsu ja röstitud leib täiendab seda kooslust oma taheda olemisega. Leiba ei ole vaja väga krõbedaks röstida, sest pehme leivakiht sulandub tordis paremini teiste kihtidega.

Koostisosad
PÕHI
400 g Rukkileib
2 dl Suhkur
1 tl Jahvatatud kaneel
50 g Või
TÄIDIS
8 tk Želatiinileht
3 dl Rõõsk koor 35%
300 g Kodujuust
2 tl Vanillisuhkur
2 dl Suhkur
0.5 dl Piim
Õli vormi määrimiseks
ASTELPAJUPÜREE
500 g Astelpajumarjad
1 dl Vesi
5 spl Suhkur

Valmistamine

10 tk

1. Eemalda leival koorik ja pudista sisu näppude vahel või kombainis peeneks. Sega leivapudi suhkru ja kaneeliga. Laota küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ja pane peale õhukesed võilaastud. Rösti 225-kraadises ahjus 5-7 minutit. Sega korra röstimise ajal. Võta ahjust ja lase jahtuda.

2. Samal ajal tõsta mõned marjad kaunistamiseks kõrvale, pane ülejäänud veega potti. Keeda pehmeks ja hõõru läbi sõela.  Sega hulka suhkur.

3. Kata 22 cm lahtikäiva koogivormipõhi küpsetuspaberiga ja määri küljed õliga.

4. Leota želatiinilehti 10 minutit külmas vees. Vahusta koor, sega kodujuustu, suhkru ja vanillisuhkruga. Kuumuta piim ja sulata selles kuivaks pigistatud 5 želatiinilehte. Nirista kodujuustuvahu hulka, sega hästi läbi.

5. Kuumuta astelpajupüreed, kuni suhkur on sulanud. Sulata kuumas pürees ülejäänud 3 kuivaks pigistatud želatiinilehte.

6. Pane pool röstitud leivast vormi põhja. Määri peale pool astelpajupüreest. Tõsta peale pool kreemist, sellele pane uuesti leivakiht ja uuesti kreem. Nirista peale ülejäänud astelpajupüree ja tasanda. Pane tort vähemalt 2 tunniks külmkappi tarretuma. Kaunista astelpajumarjadega.