Foto: Manona Paris
Lõunasöögi retseptid
24. september 2018, 09:31

Orecchiette ehk kõrvakesed brokoli ja vorstikestega

Toit Itaalia kontsapiirkonnast Apuuliast, mis ühendab mõnusa kausikesekujulise pasta ning tervisliku pähklise brokoli. Lihast maitset kannab soolest väljatõmmatud toorvorstimass ning sutsu küüslauku ja mõnuga tüümiani ja rosmariini. Tõeliselt nimbust tekitav toit, mis maitseb väga hästi ka paavst Franciscusele!

Kogus: neljale
Valmistusaeg: 20-40 min

Koostisosad
300 g Brokoliõisikud (võib ka varre sisse viilutada)
300 g Kõrvakeste-pasta ehk orecchiette (sobib hästi ka farfallade ehk lipsukestega)
300 g Toorvorstid
1 tk Küüslauguküüs
0.5 tl Kuivatatud rosmariini
0.5 tl Kuivatatud tüümian
0.5 kl Valge vein
Oliiviõli praadimiseks

Valmistamine

1. Tee nii nagu itaallastel kombeks – keeda esmalt brokoli küllaldases soolases vees (vesi peab olema sama soolane nagu Vahemeri!). Pale viit minutit õngitse sõelaga välja ja pane kõrvale. Allesjäänud kuuma keeduvette pane pasta keema.

2. Kuumuta paar lonksu õli pannil, lisa küüslauguküüs ja kuivatatud maitseained. Lase minutike säriseda, sega vahepeal.

3. Näpu toorvorstide sisu soolest välja, niiet jääksid näpuotsasuurused tükikesed. Kanna pannile, prae läbi. Lisa vein.

4. Kui pasta on peaaegu valmis (ehk pakendil soovitatud keeduajani on veel 1-2 minutit) kurna kõrvakesed, ent jäta pool tassi vett potipõhja alles. Vala kõrvakesed pannile, lisa brokoli. Keera pannil kuumus üles, sega. Kui segu tundub kuiv, lisa alleshoitud keeduvedelik, see aitab maitsetel seguneda. Ära aga kuumuta üle paari minuti.

NB! Itaallased õngitsevad viimase vaatlusena küüslauguküüne segust välja, ent eestlastele tundub mõnusalt ärapraetud küüslaugu eemaldamine puhas raiskamine – eriti kui teine on nii maitsvaks küpsenud.

NB! Roog saab eriti hea värskete ürtidega, ent siis võta koguseks 1 tl hakitud tüümiani ja rosmariini!

Serveeri kohe.