Foto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
18. september 2018, 13:39

Pohla-kohupiimakook kaerakattega

Pohladest hapukat ja kohupiimast mahlast kooki katab magus ja krõbe kaerahelbekate. Kõik see kokku annab ühe mõnusa sügisese koogi, mis maitseb kõige paremini kui on korralikult jahtunud. See kook läheb seistes aina paremaks. Muul aastaajal võib kooki valmistada ka külmutatud  marjadega. 

Koostisosad
TAINAS
150 g Või
1.5 dl Suhkur
2 tk Muna
2.5 dl Nisujahu
1 dl Kartulitärklis
1 tl Jahvatatud kardemon
2 tl Küpsetuspulber
1 dl Piim
TÄIDIS
250 g Kohupiim
1 tk Muna
1 spl Värskelt pressitud sidrunimahl
1 tl Vanillisuhkur
1 dl Suhkur
250 g Pohlad
KATE
100 g Või
1 dl Suhkur
2.5 dl Kaerahelbed
1 dl Piim
2 tl Nisujahu
1 tl Vanillsuhkur

Valmistamine

12 tk

1. Vahusta toasoe või suhkruga. Hõõru ühekaupa hulka munad. Sega kuivained ja lisa tainale. Vala juurde piim ja sega ühtlaseks.

2. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga. Tõsta pool tainast vormi.

3. Täidise valmistamiseks sega kohupiima hulka muna ja sidrunimahl. Lisa suhkur ja vanillisuhkur ning hõõru ühtalseks. Lõpuks sega õrnalt hulka pohlad.  Tõsta täidis vormi ja kata ülejäänud tainaga.

4. Küpseta 180-kraadises ahjus 30 minutit. Katte valmistamiseks sulata kastrulis või, lisa suhkur, vanillisuhkur, kaerahelbed, piim ja jahu ning sega läbi. Lase keema tõusta ja võta pliidilt. Laota kate ühtlase kihina koogile ja küpseta veel 20-25 minutit. Võta ahjust ja lase korralikult jahtuda. Juurde sobib serveerida nii vanillikastet kui – jäätist.