Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
25. august 2018, 17:42

Ülle K: heeringas ja lammas ühes roas

Kõik sai alguse sellest, kui otsustasin kandideerida saatesse "Milline Maitse". Otsiti huvitavaid ja omapäraseid retsepte.  No mis saaks veel omapärasem olla, kui ühes retseptis on koos lammasja heeringas. Retsepti sain oma vanaema ühest hästi vanast raamatust. 

Mõtlesin küll, et olen vist "lahedalt" metsa poole, et sellise retseptiga võistlema minna. Aga julgus on ju pool võitu!

Üllatus, üllatus, kui pääsesin 50 hulka. Minu mentoriks oli saates Lia Virkus. Kui minu toitu hakkas

Lia maitsma, siis pidi süda seisma jääma ja mõtlesin milleks mul oli vaja küll siia tulla. Aga...See

moment, et pääsen edasi, oli minu jaoks midagi väga tähenduslikku ja võimsat! Võib öelda, et selles

saatest saigi alguse minu suurem kokkamine ja julgus ka jagada oma retsepte teistele.

Kogu võistluse jooksul sai läbi tehtud mitu etappi. Kõige võimsam vast see, kui pidin seda tegema 100-le inimesele.  Jõudsin  selle toiduga kuue parema hulka. Retsept on jõudnud ka raamatusse "Tänapäevane Eesti köök".

Retsept on selline:

400g lambaliha

100g roosakat külmsuitsuheeringat

150g kartulit

3 muna

60g hapukoort

1 valge ja 1 punane sibul (kokku 200g)

3 spl jahu

100g võid

200g Saaremaa kadakamaitselist suitsujuustu

soola, pipart, 4 puruststud kadakamarja

Pruunista 3-4 cm suurused lamabaliha ja sibul pannil võiga.

Keeda kartul poolpehmeks. Aja liha, sibul, kartul ja heeringas läbi hakklihamasina. Lisa hapukoor, jahu ja  munakollased. Sega läbi. Munavalged vahusta tugevaks vahuks ja lisa segule. Maitsesta soola, pipra ja purustatud kadakamarjadega. Tõsta mass mitmesse või ühte suurde vormi. Väga hästi sobivad silikoonist muffinivormid, kust küpsetised ilusti lahti tulevad ja need jäävad ka paraja suurusega. Peale puista riivjuust ja küpseta 190 kraadi juures 35-40 min. Serveeri koos pohlamoosi ja marineeritud peediga.

Siia juurde ka veel üks vanaema pohlamoosi retsept!

Puhastatud pohlad (1kg) panna kaussi, valada peale keev vesi, segada ja valada kohe seejärel sõelale

ning lasta vesi ära nõrguda. Siis panna pohlad madalasse keedunõusse, lisada 500g mett,tükike kaneelikoort, 3 nelki ja ka tükike sidrunikoort.

Keeta kuni keedis on valmis.

Huvitav tähelepanek on selle toidu juures ka see, kes ei söö lambaliha sööb seda pätsikest ja kes ei söö heeringat sööb ka seda pätsikest!

LAHEDATE KOHTUMISTENI KÖÖGIS!