Retseptid
25. august 2018, 13:53

Siret: Maitse, mis pühkis häbi ja mure

Minu lugu pärineb umbes kuue aasta tagusest ajast, kui töötasin ühes mainekas restoranis ettekandjana. 

Tööpäev oli kiire, kliente oli palju. Kuna tempo oli pidevalt taga, siis üks hetk juhtus selline piinlik olukord, et kliendile sibulasuppi serveerides (kauss oli asetatud libisevale puitplaadile, nagu “fäänsides” restoranides ikka) lendas kauss hoopis kliendile sülle. Nii, et tekkis mulje, justkui see meesterahvas oleks endal püksid täis teinud.

Minu esmane reaktsioon oli - põgeneda! Ja ma põgenesingi kööki, ütlesin vaid koristajale, et juhtus õnnetus ja vaja koristama minna. Mul olid silmad nii häbi täis, et ma ei tulnud köögist oma 15 minutit välja. Issand, mis see klient minust arvata võis!

Lõpuks võtsin julguse kokku, läksin vabandama ja salvrätikuid puhastamiseks pakkuma. Olin kui tummahammas tema ees. Klient üritas rahustada mind, et ei ole hullu, kuid tema nägu reetis tema pettumust ja kurbust. Peale uue supi serveerimist ütlesin kolleegidele, et mina nüüd võtan aja maha ja istun natuke köögis.

Selle peale üks meie hästi armas kokk tegi mulle lohutuseks süüa - peedi-kitsejuustu risottot kanafileega. Sellest sai mu kohene lemmik. Oi, kuidas ma seda rooga nautisin. Lausa nii nautisin, et kogu murekoorem justkui langes õlult, no milline maitseelamus! Ei olnud varem mina saanud sellist kombinatsiooni - riis ja peet! See oli imeline! Ja nüüdseks on see roog mulle jäänud lemmikuks, ikka teen kui isu tuleb. Just täna sai ka tehtud, seega ei olnud keeruline lugu ja retsepti kirja panna. Siin see on:

250g keedupeeti riivitud

törts valget veini

300g risottoriis või arborio riis

100g kitsejuustu

100g parmesani juustu

3 küünt küüslauku

1 sibul

2 kanapuljongi kuubikut

600g kanafileed

300ml keefiri

seesamiseemneid

tüümiani

oliivõli

pipar, sool

25g võid

Marinaadiks sega kokku keefir, 1 (peenestatud – toim.)küüslaugu küüs, tüümian, õli ja pipar-sool. Lase kanafileel marineerida külmikus mitu tundi, parem oleks kui üleöö. Pane pealt seesamiseemnetega üle puistatud kana ahju 200 kraadi juures 10-15 minutiks, kuni liha küps.

Kuumuta pannil või, lisa tükeldatud sibul ja kaks ülejäänud (peenestatud-toim) küüslaugu küünt. Kuumuta u 1 minut. Lisa riis. Sega tasasel tulel paar minutit. Lisa vein. Sega taas paar minutit. Lisa 600-700ml kuuma veega segatud kanapuljongikuubikud mitmes osas pannile.

Iga osa lisades sega hoolikalt riisi ning lisa uus osa puljongit alles siis, kui eelmine vedelik on riisi sisse imendunud. Kui enamus puljongit on lisatud, lisa pannile riivitud keedupeet. Kuumuta. Lisa ülejäänud puljong samamoodi osade kaupa.

Valmis risotto on peaaegu pehme ja kreemine. Lõpus lisa kitsejuust ning parmesan. Serveeri parmesani juustu, rukola ja ahjukanaga.