Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Toiduuudised
28. veebruar 2019, 05:14

EVELIN ILVES: valimised nagu kihiline kasukas

Tehtud! Õieti – valitud!

Nii põhjalikult kui sel aastal, pole ma valimistega küll kunagi tegelenud. Suvest saadik on need teemad mu teadvust täitnud – siis mõtlesin veel kandideerimisele. Kui valimisprogrammid hakkasid tekkima, lugesin neid huviga. Oma osa mängis seegi, et minu 16-seks saanud tütar üha enam poliitikahuvi üles näitab ja kool oli valimised päris põhjalikult ühiskonnaõpetuse tundidesse integreerinud. Nii said kõikide erakondade plaanid, lubadused ja kampaaniasõnumid lausa üksipulgi lahti võetud ja lõpuks ka mänguline valimine läbi viidud. Mulle tundus, et nad on päriselt ka valmis valima, palju enam, kui suur hulk neist vanemaid, kes kordagi ühegi loosungi taha ei piilu

Erinevalt eelmisest korrast, kus peaaegu hääletamata pidin jätma, on seekord valikut küll ja veel. Esiteks leidub absoluutselt kõigis programmides häid mõtteid ja vajalikke tegevussuundi. Kui pidada tähtsaimaks väärtusi ja tegevuskava, on esimene valik siin ja see pole kerge.

Teiseks kandideerib hulk vahvaid inimesi, nii asjalikke vanu olijaid kui suur hulk sümpaatset värsket verd. See on teine valiku koht.

Kolmandaks – kampaania peasõnum ja reklaamid. Turundusinimesena tunnustan seekordseid reklaame – piinlik polnud kellegi pärast: Reform on end säravaks ja tegusaks, Keskerakond stabiilseks ja turvaliseks, sotsid hoolivaks ja armsaks, EKRE karmiks ja kõvakäeliseks, Vabaerakond õhuliseks ja kogukonnakeskseks, Eesti 200 targaks ja akadeemiliseks, rohelised uljaks ja innovaatiliseks ning Elurikkus maalähedaseks ja mahedaks kujundanud. Minu meelest on parajas annuses need kõik selles kirju salati moodi Riigikogus vajalikud. Rohkelt värve ja maitset annab kokku midagi erilist ja head ju!

Määratlen end poliitterminoloogias ettevõtlikuks roheliseks. Ühessegi parteisse mittekuuluvana on mulle idee Eestist kui nutikast ökoriigist erakordselt süpaatne. Otse loomulikult sellises riigis Igaüks loeb ja kõik väärivad Paremat tulevikku. See kõik saab juhtuma, kui isamaa on igavene ja meil on Eestile pikk plaan. Me kõik oleme valmis midagi tegeme Eesti eest ja kõige lähem ühine eesmärk võikski olla „Esimene puhas riik maailmas!”. Mine kindlasti hääletama, kallis lugeja, sellega teed midagi nii enese kui terve Eesti heaks!

Meil oli Kadriorus üks ukrainlasest ihukaitsja, kes mõjus nagu näide ideaalsest integratsioonist: politseikooli minnes ei osanud ta sõnagi eesti keelt, sealt väljudes rääkis ta kultuursemat eesti keelt kui paljud ta „pärismaalastest” kolleegid. Oma kultuuri hoidis ta hoolega alles ning õpetas käigu pealt mulle nii mõnegi oma vanaema köögi lemmikretsepti. Jagan teiega täna ukrainlaste suurepärast kasukat:

Ukraina vanaema kasukas

250g soolaheeringa fileed, peeneks hakitud

3 punast sibulat, peeneks hakitud

3 hapendatud kurki, peeneks hakitud

500g keedetud kartulit

400g keedetud porgandit

500g keedetud peeti

5 kõvaks keedetud muna

Kastmeks võrdsetes osades head majoneesi (nt Hellmans Classic) ja hapukoort (Alma on parim). Maitsestamiseks meresoola, näpuga pruuni suhkrut, sidrunimahla, musta pipart, muskaatpähklit.

Kaunistamiseks maitserohelist ja murulauku.

Peet, kartul ja porgand riivi jämeda riiviga, teised komponendid haki peeneks, sh munad ja maitseroheline. Sellest kogusest saad kaussi laduda 2-3 kihti, sõltub kausi laiusest. Jäta kaks muna

ja maitseroheline kaunistuseks! Kui võimalik, vali läbipaistev kauss, sest tulemus saab imeilus. Jaga kõik komponendid kolmeks ja alusta ladumist sellises järjekorras:

Kõige põhja kiht kartulit, järgmisena heeringas, sibul, muna, porgand, peet, hapukurk, kartul, heeringas.... jne. Vala üle kastmega ja kõige peale raputa riivitud peeti, hakitud mune ja maitserohelist. Jäta jahedasse vähemalt viieks tunniks seisma, ent parem, kui ta saab tukkuda üle öö, sest siis imbub ta ilusasti läbi. Tõeliselt maitsev ja täitev talupojatoit, mille iga üksik kiht on tavaline ja igavgi ent kokku saab tõeline sümfoonia. Nii võiks olla ka meie uus Riigikogu.

Head nautimist, südamest!

Evelin

Nop kohvikust

Ja minge kindlasti valima. Mina valisin inimest, erakonda naist - just selles järjestuses!