Toiduuudised
27. veebruar 2019, 11:59

Tahad kaalust alla saada? See trikk võtab vaid 15 minutit päevast

Miks mõnedel inimestel õnnestub kaalust alla võtta ja teistel mitte? Ühe uuema uuringu järgi võib eduka salenemise põhjuseks olla lihtlabane iga suutäie üleskirjutamine! 

Kuigi esimesel pilgul võib tunduda, et iga vähemagi palakese kirjapanek on hirmus tüütu ja aeganõudev, on üks värske uuring näidanud, et need kes peavad oma tarbitud kaorite üle arvet kogevad ka seda, kuidas kilogrammid lahkuvad, vahendab Cooking Light.  

Ajakirjas Obestity avaldatud uuringus kirjutasid 150 inimest kuue kuu jooksul toimunud kaalulangetamise ajal iga suutäie üles. Tulemustest selgus, et kõige rohkem kaotasid kaalu need, kes tegid seda järjepidevalt. Nende motoks sai: mis suus, see kirjas.

Lõpuks võttis söödu kirjapanek testialustelt vaid 15 minutit päevas. See on väike aeg võrreldes sellega, mida me kulutame sotsiaalvõrgustikes või muretsemisele.

Vermonti ja Lõuna-Carolina ülikoolide kureeritud uuringu järgi võttis söödu üleskirjutamine alguses aega keskmiselt 23 minutit, ning poole aasta möödudes oli see lühenenud 14,6le minutile.

Inimesed kirjutasid veebi, mida nad sõid, kui palju see sisaldas kaloreid ja rasva ning milline oli portsjoni suurus ning valmistamismeetod.

Kuna jälgimisporgramm oli arvutis, said uurijad tuvastada muu hulgas, et pikem kirjutamisaeg ei tähendanud paremaid tulemusi kaalulangetamisel. Samas näitasid paremaid langusnumbreid need, kes logisid sagedamini ja järjekindlamalt jälgimispogrammi leheküljele.

"Need, kes täitsid päevikut kolm või enam korda päevas olid järjekindlamad ning edukamad," sõnasid uurijad. "Meile tundub, et küsimus polegi detailidele keskendmises, vaid enese tegevuse teadvustamises."

Uurijad loodavad, et kaaluga kimpus olevad inimesed usaldavad tulevikus rohkem jälgimist hõlbustavaid rakendusi ning veenduvad, et need pole sugugi nii tüütud ja tarbetud kui tundub. Nende küsimus oli - kui palju suutäite lugemine tegelikult aega võtab? Vastus oli - mitte eriti palju ja see aitab kaalu kaotusele oluliselt kaasa.