Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
26. veebruar 2019, 14:15

Uuring: Eesti noored eelistavad kodumaist toitu üha vähem

Värskest uuringutest selgub, et noorte jaoks ei ole toidukauba päritolumaa nii oluline kui vanemate inimeste jaoks. Ka on kadumas noorte side toidutootmisega - enam ei ei teata, kust toit tuleb.

Konjunktuuriinstituudi direktori Marje Josingu sõnul eelistas Eestis 2018. aastal korraldatud küsitluse andmetel just kodumaist toitu osta 74 protsenti vastanutest: „Siiski tuleb meeles pidada, et ostueelistused ja tarbijaharjumused on vanusegruppide kaupa oluliselt erinevad. Noorte jaoks ei ole toidukauba päritolumaa nii oluline kui vanemate inimeste jaoks,“ sõnas ta meediale saadetud teate vahendusel.

Kui üle 65-aastaste vastanute hulgas pidas kodumaist päritolu tähtsaks 85 protsenti vastanutest, siis kuni 29-aastaste inimeste grupis vaid 53 protsenti vastanutest, ning aastatega on kodumaise toidu eelistamine olnud noorte seas langustrendis. Tipp oli aastal 2003, kui kodumaist toitu eelistas noortest 84 protsenti.

Maaeluminister Tarmo Tamm sõnas Eesti toidu oleviku ja tuleviku teemalisel arutelul, et mullu sai alguse „Põllumajanduse ja kalanduse valdkonna arengukava aastani 2030“, mille üks eesmärke on, et Eesti toit oleks hinnatud ka tulevikus. "Praegused noored on aga tuleviku peamised tarbijad. Seetõttu on oluline, et nad armastaksid Eesti toitu juba praegu. Uuringutest selgub, et kahjuks eelistavad Eesti noored Eesti toitu üha vähem. Peame üheskoos leidma lahenduse, et seda trendi muuta.“

Josing lisas, et koduturg on enamiku toidutootjate jaoks väga oluline: „Kohalikku tarbijat tuntakse ja tarbijate maitse-eelistustega osatakse arvestada. Ka tarbijad enamikus teistest riikidest eelistavad võimaluse korral tarbida kodumaist toodangut, sest hinnatakse harjumuspärast maitset, toote värskust ja head kvaliteeti. Samas nõuab koduturul juhtpositsiooni hoidmine tootjatelt järjepidevat tööd tarbija ootuste täitmisel ja nõudluse uurimisel.“

Uuringute tutvustusest selgus, et tarbija eelistab oma hoiakutes küll kohalikku toodet, aga ostab seda vaid siis, kui see vastab ka tema muudele väga olulistele nõudmistele. Toode peab olema maitsev, värske, kvaliteetne ja soodsa hinnaga. Marje Josingu hinnangul suudavad Eesti tootjad enamasti tarbijate nõudmisele vastata. Aastatega on oluliselt suurenenud kodumaiste toodete sortiment ning paljude tootegruppide puhul ületab Eestis toodetud kauba sortiment kauplustes importkauba sortimenti. Kodumaine kaup on enamasti ka suurema müügikäibe ja soodsama hinnaga.

Eesti toidu projekti eestvedaja Kadi Raudsepa sõnul tuleb teha pidevat tööd, et noortel oleks soovi eelistada kohalikku toitu ka 10 ning 20 aasta pärast, ning panustada lastele ja noortele suunatud tegevustesse, mis aitaksid neil mõista, kust toit tuleb ning kes ja kuidas on selle valmistanud. „Vestlusringis selgus, et noorte hoiakute muutmiseks tuleb teha aktiivset ja pidevat teavitustööd ning suhelda noortega nende endi keeles ja kasutada neile sobivaid kanaleid. Kindlasti tuleb meeles pidada, et suur eeltöö laste ja noorte eelistuste muutmiseks tuleb ära teha kodus. Arutelus toodi välja ka seda, et lastel ja noortel on side toidutootmisega kadumas – enam ei teata, kust toit tuleb. Lisaks on noortel raske teadlikke valikuid teha,“ sõnas Kadi Raudsepp kokkuvõtteks.

Maaeluministeeriumis toimus täna  üritus pealkirjaga „Milline on Eesti toidu olevik ja tulevik? Trendid eestlaste ostueelistustes“. Ürituste käigus tutvustas Eesti Konjunktuuriinstituudi  (EKI) direktor Marje Josing eestlaste ostueelistusi ning Eesti toidukaupade positsiooni siseturul ja paneelis arutleti Eesti noorte toidueelistuste üle.