Foto: Aldo Luud
Toiduuudised
25. veebruar 2019, 14:41

Kolm kergesti välditavat viga juuretisega

Oled mõelnud, et tahaks ka ise leiba või hapusaia teha? See pole üldse nii hirmus raske. Isegi Ameerika toiduportaal Food&Wine leiab, et just juuretisega kokkamine käppasaamine võiks olla lõppeva talve üks kulinaarseid väljakutseid. 

1. Ära arva, et see on liiga keeruline.

Juurestise eest hoolitsemine pole just lihtne, ent see ei peaks sind ehmatama. Ise leiva või hapusaia küpsetamine on väga lahe. Internetis ja siinsamas Toidutares on piisavalt juhiseid, kuidas juuretist teha ning seda küpsetamisel kasutada.

2. Ära toida oma juurestist liiga sageli.

Niisiis, oled juuretisepoja uhke omanik ja tead kindlasti, et sellele tuleb vett ja jahu süüa anda. Mõned võtavad seda ülesannet väga tõsiselt ning toidavad hakatist suisa mitu korda päevas. Kui sa just ei oma pagaritöökoda, aitab täiesti korrast-paarist nädalas.

3. Ära lase ka oma juuretisel nälga surra.

Muidugi, see on teine äärmus, aga kui sa juuretisele üldse süüa ei anna, siis kattub see varem või hiljem hallitusega ning sureb. Kui lähed pikemaks ajaks ära, aseta juuretis külmikusse ning kata paksema jahukihiga - nii saab see kuni kolm nädalat hakkama. On ka soovutusi juuretis sügavkülmikusse panna, ent siis peab sulatamisprotsess olema ekstraettevaatlik, et segu uuesti nö käima läheks.

4. Viskad juuretist lihtsalt ära.

See, mis saab süüa, kasvab. Ära viska kasvujääke ära, vaid tee neist näiteks pannkooke või muffineid. Või küpsiseid.

5. Pole vaja retseptidel näpuga jälgi vedada.

Jah, kui oled leivaküpsetamises alles kogenematu, on retseptid väga tähtsad. Ent pea meeles, et üksk neist pole absoluutne tõde. Iga ahi on juba piisavalt eriline ja sina tead täpsemalt, kui kas sinu omas tuleks küpsetada pigem kauem või vähem. Suhtu retseptidesse eluterve loomingulisusega, see suurendab õnnestumise võimalusi! Pea meeles, et iseküpsetatud asi on alati parim ja kogemusega asi paraneb, isegi kui päris rahul pole.

JÕUDU KÜPSETAMISELE!