Foto: Daisy Lappard
Toiduuudised
23. veebruar 2019, 14:35

AASTAPÄEVA EEL: kas tunned peolaua etiketti? (4)

Pidupäeva lähenedes on kohane meelde tuletada, kuidas käituda peenel õhtusöögil või ise kodus uhke laud katta.

Diivanil kartulisalatit sisse vohmides ja televiisorist balli ülekannet vaadates pole nugade-kahvlite paigutus oluline. Mida pidada silmas aga siis, kui oled kutsutud dineele või otsustad ise piduliku söömaaja korraldada? 

  • Puhtaid taldrikuid ja toite pakutakse paremalt poolt, samalt poolt võetakse need ka ära.
  • Naisi teenindatakse alati esimesena.
  • Kodustes tingimustes valavad mehed endale lauavett ise, enne muidugi naisterahvastele. Restoranis serveerivad teenindajad vett samas järjekorras nagu roogi.
  • Lauakatmise oluline reegel on see, et kõikide külaliste lauakate ja esemete asetus näeks ühtemoodi välja. Vastasistuja kate on nagu peegelpilt.
  • Iga uue toidu serveerimisel vahetatakse taldrik ja noad-kahvlid. Perekondlikel koosviibimistel kasutatakse eri toitude söömisel sageli samu söögiriistu. Taldrikud ja noad-kahvlid vahetatakse kindlasti kalatoitu pakkudes.
  • Kui soovid edasi süüa, aga tahad veidi hinge tõmmata, aseta nuga ja kahvel taldrikule, kuid jälgi, et need oleksid eraldi. Kui nuga ja kahvel on taldriku keskele kokku pandud, annad signaali, et oled söömise lõpetanud ja taldriku võib ära viia.
  • Pabersalvrätid pidulikule õhtusöögile ei sobi, kasuta servjette.
  • Kasutatud nõud korjatakse laualt siis, kui kõik on söömise lõpetanud.
DAISY LAPPARD

Lihtsad reeglid peolauas

KOHAKAART

Kui oled võõrustaja: Kohakaart asetatakse iga külalise ette šampanja- või mõnele teisele kõrgemale klaasile või klaaside ette nähtavale kohale.

Kui oled külaline: Ära kunagi vaheta omavoliliselt istekohta, kui võõrustaja on sulle koha määranud.

SERVJETT

Kui oled võõrustaja: Lauda istudes võtab võõrustaja servjeti, voldib selle lahti ja asetab sülle.

Kui oled külaline: Alles võõrustaja järel võivad ka külalised servjeti sülle asetada. Suurätikut ei sobi toppida pluusikrae vahele või siduda kukla taha sõlme. Pärast sööki pane rätt lauale või leivataldrikule. Kui see kukub restoranis maha, küsi uus rätt, kodupeol korja üles ja kasuta edasi.

KLAASID

Kui oled võõrustaja: Lauale võiks panna klaase kuni nelja joogi jaoks. Klaasid asetatakse taldrikute ja nugade-kahvlite ette. Veeklaas, punase ja valge veini pokaal asetatakse ühte rivvi. Veini valatakse alati paremalt poolt. Jälgi, et sa ei vala veiniklaasi liiga täis.

Kui oled külaline: Vajadusel pühitakse enne ja pärast joomist servjetiga suud, nii ei teki klaasi servale rasvaseid jälgi.

LEIVATALDRIK JA VÕINUGA

Kui oled võõrustaja: Leivataldrik asub ­praetaldriku kõrval vasakul.

Kui oled külaline: Murra leib või sai suupärasteks tükikesteks ja pane või peale hetk enne suhu panemist.

SOOL JA PIPAR

Kui oled võõrustaja: Isegi kui palutakse ainult soola, on viisakas neid kahte koos pakkuda.

Kui oled külaline: Ära pane soola ega pipart toidule enne, kui oled sööki maitsnud.

SÖÖGIRIISTAD

Kui oled võõrustaja: Kõik lauale asetatud nõud peavad olema sirges reas. Peatoidutaldriku äär, ka nugade-kahvlite pidemete otsad ulatuvad laua ääreni või on umbes kaks sentimeetrit sellest eemal.

Kui oled külaline: Ära ehmata, kui näed, et söögiriistu on laual hulganisti. Alusta nende võtmist alati väljastpoolt ja liigu iga käiguga taldrikule lähemale. Kui oled kahvlit-nuga-lusikat korra kasutanud, jälgi, et need enam lauda ei puudutaks.

MAGUSTOIDULUSIKAS JA -KAHVEL

Kui oled külaline: Vahel serveeritakse magustoit nii kahvli kui ka lusikaga. Sel juhul tea, et lusikaga sööd, aga kahvel abistab.