Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
23. veebruar 2019, 11:02

MIDA HOMME LAUALE PANNA? Lihtsad ja pidulikud suupistete retseptid! (4)

Võtame eeskuju presidendi vastuvõtust ja katame aastapäevalaua suupistetega. Siin on sulle kümme lihtsat, aga piisavalt pidulikku ideed.
RAGNE VÄRK

 

Krutskeid täis juustupallid

  • 1 sl rosinaid
  • 2 sl (mets)pähkleid
  • 50 g sinihallitusjuustu
  • 100 g toorjuustu
  • 50 g riivitud juustu

Lisaks:

  • soolapulki
  • pähklipuru suupistete katmiseks

Haki rosinad ja pähklid. Pane kõik komponendid kaussi ja sega ühtlaseks. Vormi sellest käte vahel kümme pallikest ja veereta pähklipurus. Suru pallikestesse soolapulgad.

Lõhesse kiindunud kurgiviilud

  • 0,5 pikka kurki
  • 50 g sulatatud juustu
  • 75 g külmsuitsulõhet
  • värsket tilli

Soovi korral koori kurk ja lõika 1–2 cm viiludeks. Määri üle sulatatud juustuga ja aseta peale külmsuitsulõhe. Kinnita tikuga ja kaunista tillioksaga.

Virsikuga flirtiv pasteediamps

  • 10 kreekerit
  • 3–4 kuivatatud virsikut
  • 75 g pasteeti
  • tüümianilehti

Määri kreekeritele pasteet. Haki virsikud väikesteks tükkideks ja raputa pasteedile. Iga suupiste peale aseta mõni tüümianileht.

RAGNE VÄRK

Punastavad lihapallid

Lihapallid:

  • 50 g keedetud peeti
  • 100 g kana- või kalkunihakkliha
  • 1 sl kamajahu
  • soola, pipart

Kaste:

  • 25 g marineeritud kurki
  • 25 g majoneesi
  • 25 g hapukoort
  • 1 tl mahedat sinepit
  • 1 sl hakitud tilli
  • soola, suhkrut

Riivi peet peenelt. Sega kokku lihapallide komponendid, vormi käte vahel kümme palli ja küpseta kuumas õlis. Haki kurk peeneks ja sega teiste kastme komponentidega. Serveerides aseta alla kaste ja tõsta peale lihapall.

Rullitav heeringatartar

  • 1 suur tortilja
  • 2 sl toor- või sulatatud juustu

Tartar:

  • 100 g soolaheeringafileed
  • 1 marineeritud kurk
  • 1 sl hakitud punast sibulat
  • 2 sl hakitud tilli
  • 1 tl laimist pressitud mahla
  • näpuotsatäis musta pipart

Lõika heeringafilee ja kurk väikesteks kuubikuteks. Sega kokku tartari komponendid. Lõika tortilja ümmargused ääred sirgeks, et tekiks ristkülik/ruut. Määri peale toorjuust ja laota tortilja alumisele kolmandikule pika reana tartar. Keera tortilja tihedalt rulli. Vahetult enne serveerimist lõika rull kümneks viiluks.

Kihiline peedikiusatus

  • 3–5 leivaviilu
  • toorjuustu määrimiseks
  • 2 väiksemat keedetud peeti
  • u 2 sl majoneesi
  • 1 keedetud muna
  • u 2 sl kalamarja
  • u 2 sl hakitud rohelist sibulat

Lõika leivaviiludest 20 umbes 4–5 cm läbimõõduga ketast. Määri peale toorjuust. Sama vormi abil, millega lõikasid leivakettad, lõika ka peediviiludest kümme väikest ringi. Tõsta need pooltele leivaviiludele. Kata ülejäänud viiludega, asetades need peedile võise poolega. Määri nüüd leivad törtsu majoneesiga ja kata munast lõigatud veerandikega. Kõige peale tõsta kalamarja ja pisut rohelist sibulat.

Sprott vutimuna embuses

  • 5 vutimuna
  • 1 sl toasooja võid
  • 1 sl toorjuustu
  • 1 tl hakitud tilli
  • näpuotsatäis soola
  • 10 pisikest leivaketast (u 4–5 cm läbimõõduga)
  • 10 sprotti

Keeda vutimune umbes 2–3 minutit. Seejärel ehmata neid kiirelt külma veega, et koorimine hiljem lihtsam oleks. Sega vahuks või, toorjuust ja till, maitsesta soolaga. Määri või pritsi toorjuustusegu leivaketastele. Koori ja poolita vutimunad ning torka tikuga läbi munapooliku. Seejärel pane sama tikk ka sprotist läbi ja kinnita see leivale.

RAGNE VÄRK

Ploomi ja kitsejuustu duett

  • 10 suuremat kuivatatud ploomi
  • u 50 g kitse- või sulatatud juustu
  • mandlilaaste
  • tüümiani (soovi korral)

Vajuta tordipritsiga ploomidele kitsejuust. Raputa peale purustatud mandlilaaste ja kaunista tüümianilehega.

Küpsis heas seltskonnas

  • 50 g muretainast
  • 10 tl Schwartau karamelli-, šokolaadi-, vaarika- või maasikamaitselist dessertkastet
  • piima

Rulli muretainas õhemaks ja lõika ümmarguse vormi abil kümme ringi. Tee nende keskele pisemad augud, millest hiljem kõrs läbi torgata. Küpseta 175kraadises ahjus 7–10 minutit. Tõsta igasse pokaali 1 tl dessertkastet, seejärel vala peale piim. Võta lusikas appi: aseta see pokaali ja vala piima mööda lusikaselga. Nii ei segune karamellikaste piimaga ja lõpptulemus jääb kihiline. Torka kõrs läbi küpsise ja säti see pokaali äärele.

Patus püherdanud kommid

  • 75 g kaerahelbeid
  • 100 g maapähklivõid
  • 25 g mett
  • 50 g piimašokolaadi
  • 1 sl kookoshelbeid
  • 25 g toasooja võid

Katmiseks:

  • kakaopulbrit
  • mooniseemneid

Jahvata kaerahelbed pisut peenemaks. Pane kõik komponendid kaussi ja sega ühtlaseks tainaks – varu kannatust, see võtab pisut aega! Seejärel vormi käte vahel segust kümme palli. Veereta komme kakaopulbris või mooniseemnetes.