Toiduuudised
20. veebruar 2019, 11:44

Ideaalse pajaprae kolm tähtsat nippi!

Pajapraad on talvisel ajal toit nii kehale kui ka hingele. Edastame kolm tähtsat nippi, mida jälgides võid alati olla veenudnud, et roog hästi välja tuleb!

Pajapraad on inimese parimad, sõbrad just jahedal ajal, kuna neid on väga lihtne teha, ei määri palju nõusid, luhtumisvõimalusi peaaegu pole ning kerge on enda äranägemist mööda nüansse lisada. Ahjuroad on ka õige hoiustamise (loe: peale jahtumist pane jahedasse) korral söödavad mitu päeva hiljemgi. Siin on kolm trikki, kuidas pajapraad eriti hästi õnnestuma panna, edastab Food&Wine.
1. Ära jäta liha pruunistamist vahele.
Jah, võib ju tunduda, et sel pole erilist mõtet - nagunii kõik küpseb ahjus kenasti läbi ja läheb pruuniks. Kuid asetades liha vedelikku sisse hauduma ilma pruuniks praetud kihina saad enamasti lihtsalt korralikult hautatud prae. Krõmps kiht liha pinnal aga on just see, mis annab parima maitse. Seega tuleks liha enne potti veini või puljongile kaissupistmist, eriti kui tegu on veidi odavama ja läbikasvanuma tükiga, pannil igast küljest kenasti ära pruunistada. Sööjad tänavad sind selle eest. NB! Hoidu liha liigselt kõrvetamast, mustaks tõmbunud osad võivad anda ebameeldivat kribet kõrvalmaitset.
2. Lase pada enne pliidil keema kui ahju tõstad.
Sa ju tahad, et roog küpseks ühtlaselt? Seega tuleks näiteks enne poti ahjupistmist pliidil see korralikult üles soojendada. Loomulikult ei saa seda teha materjalide puhul, mis altpoolt kuumutamist ei kannata, nagu näiteks savipottidega, küll aga raud- ja malmpottidega. Miks selline ettekeetmine on oluline? Sest nii lühendad sa oma roa valimisaega. Asetades jaheda leemega pare ahju, kulub tükk aega, enne kui kuumus jõuab lihani. Pliidil on kuumenemine kiirem.
3. Paksenda kaste lõpus ja saad eriti tummise mõnusa prae.
Leem on ahjuliha juures vaat sama maitsev asi kui praad ise! Kuid kui sulle tunud, et see konsistenst on liiga vedel, siis ära muretse - seda saab hõlpsasti paksendada. Tee paarist lusikatäiest võist ja jahust segu ning lisa etevaatlikult segades leemele kuni saad soovitud konsistensti. Liha võta enne välja.
Teine võimalus on leem lihtsalt kokku keeta. Eriti he aon seda teha laiapõhjalisel pannil, millelt aurustub rohkem.