Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
19. veebruar 2019, 12:08

Lollikindel nipp, kuidas alati salatikastmega täppi panna

Kas ka sina tahaks rohkem salateid süüa, ent hea õlikastme leidmine tundub keerukas? Poekastmed pole just eriti maitsvad ning on alati kapist otsas, isetegemine tundub tüütu. Tegelikkuses mitte, kui pead meeles seda väga lihtsat trikki, mis tagab sulle sõna otseses mõttes mõnusa ja värske salatikastme. 

Mis iganes laadi õliga kastet sa tahad oma salatile peale valada, alati kehtib üks kindel vahekord. See on - üks osa hapet, kolm-kuni viis osa õli. Nii saad alati maitsva vinegrettkastme, vahendab portaal Food&Wine.
Happeks võid kasutada mida iganes, alates sidrunimahlast kuni maitseäädikateni. Vaid tavaline lauaäädikas oma karmuse tõttu ei passi salatikastmesse.
Õliks on klassika loomulikult külmpressitud oliivõli, aga ka rapsi ja päevalilleseemneõli on head salatiõlid.
Muidugi, selle kastme võib poest riiulist kaasa haarata, see on tõesti mugav ja käepärane. Ent kui poed on kinni ja pudelike tühi? Vinegreti ise valmistegemine võtab aega alla minuti!
Võta keskmine kauss, mnõõda sinna üks osa hapet ehk mõnd maitseäädikat ning kolm kuni viis osa õli, ning klopi kas vispli või kahvliga kenasti läbi. Seda tasub teha valmis mitme päeva jagu ning hoistada suletavas pudelis. Enne kasutamist tuleks vaid korralikult loksutada.
 
Sellele baasvinegretile saab kenasti maitseid juurde panna. Näiteks lisa teelusikatäis Dijoni sinepit ja siis veidi värskeltjahvatatud pipart koos näputäie soolaga. Maitse - kuidas tundub - äkki teelusikatäis mett maitseid mahendama? Või lisa hoopis hakitud ürte. Või šalottsibulaid ja pressitud küüslauku.  Võimalusi on lõputult.
Pea vaid meeles, et põhivahekord happe ja õli vahel on üks kolmele (või viiele - sõltuvalt kui happelist sa oma salatikastet soovid).