Foto: Jaan Heinmaa
Retseptid
17. veebruar 2019, 08:02

10 mõnusat ahjupraadi õhtuks

Ahh, pühapäeva õhtu! Kogu nädala sehkendamine on teisenenud mõnusaks sumedaks koduseks olemiseks. Kel on selja taga maraton suusarajal, kel pidudel, kes möllas kelgumäel või koristas hoolega kodu kaunimaks. Või hoopis tegi ekstrapika matka? Igatahes, on olnud imeline nädalavahetus, mida toreda ahjupraega kroonida. 

Ahjupraad on lisaks väga nutikas pühapäevane roog, sest sellest saab pool tulevat nädalat teha erinevaid roogi. Kuna korralikult läbiküpsetatud liha säilib korralikul hoiustamisel, st kohe peale jahtumist külmikusse asetades kuni viis päeva.
Hea idee on leem ja liha eraldi hoiustada, nii pikendad liha säilivust. Maitsekas leem tuleks ära kasutada kahe-kolme päeva jooksul pajaroogadesse, suppidesse ja kastmetesse. Kui leent on palju, tasuks kaaluda sellest jääkuubikute tegemist. Nii pikendad säilivusaega paari kuuni.
Mida saab teha praejääkidest?
Kena eine, otse loomulikult. Soojendad leemes üles ja pakkuda uuesti.
Hakkida salatitesse.
Peenestad pajaroogadesse ja lasanjedesse.
Teha võileibu ja vrappe.
Lisada supile.
Head isu!