Kartulipannkoogid marja-kohupiimatäidisegaFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
16. veebruar 2023, 13:45

Artikkel ilmus esmakordselt 16.02.2019

LEEDU VABARIIK 105! Geras apetitas ehk Kata laud kartulipannkookide ja sipelgapesa-tordiga!

Täna tähistavad leedukad oma 105. iseseisvuspäeva - Leedu Vabariik kuulututati välja 16. veebruaril 1918. Palju õnne meie headele sõpradele ning geras apetitas!

Mida võiks valmistada Leedu sünnipäeva puhul? Eks ikka mõnusaid ja toredaid kartuliroogasid, peedisuppe ning magustoiduks üks tore sipelgapesa kook!

Kartul ja peet ongi traditsioonilise Leedu köögi alustalad, ent kindlasti ka kohupiim ja maitsekas juust. Juurde veel mõnuga marineerimist, köömneid ja küüslauku ning me saame söögi, milles on toredaid mõjutusi nii saksa, slaavi kui ka juudi kommetest.

Kaasaja Leedus on aga võidukäiku tegemas hoopis kaugemalt idast pärit köök. Nagu teatab Leedu Delfi, on nende maal möödinud aastal sushi söömine kahekordistunud! Portaali sõnul on see roog menukas tänu oma tervislikkusele ja maitseküllasusele!

Šaltibarščiai ehk leedu külm peedisupp

Šaltibarščiai ehk leedu külm peedisupp Foto: Kristi Metsa

Leedus suvisel ajal väga populaarne külmsupp on toekas roog, mida võid valmistada korraga rohkem, hoida külmas ja 2‒3 päeva jooksul toiduks tarbida. Kõrvale sobib hästi grillilt tulnud lihakraam, võileib või viiner. Leedukad ise armastavad seda suppi süüa keedetud või röstitud kartulitega. Aga ka niisama on see väga maitsev ja toitev suvesupp!

Kartulipannkoogid suitsulõhega

Kartulipannkoogid suitsulõhega

Olen oma elu jooksul kõiksuguseid kartulipannkooke teinud, aga need siin on vist kõige lihtsamad. Enda suureks üllatuseks valmistasin neid kartulipudrupulbrist, aga üks kord on ikka esimene kord. Ja maitse oli nii hea, et süümepiinadeks pole põhjust.

 

Kartulipannkoogid marja-kohupiimatäidisega

Kartulipannkoogid marja-kohupiimatäidisega Foto: Jaan Heinmaa

Tervislikud ja samas maitsvad kartulitainast pannkoogid, mille täidises kasuta suvel värskeid mustikaid või vaarikaid, muul ajal külmutatud marju. Kogus 6 kuni 8 tükki.

 

 

Sipelgapesa

Sipelgapesa Foto: Eva Pärtel

Lihtne küpsisemagustoit, mille tainas tuleb hakkmasinast läbi ajada, küpsetada, kondenspiimakreemiga segada ning sipelgapesalaadseks moodustiseks kuhja ajada.

Leedu peedi-oasalat singiga 

Leedu peedi-oasalat singiga 

Lihtsale ja väga hea maitsekooslusega salatile annavad põneva olemise magusa alatooniga peet, soolakas suitsusink ja tummine uba. Soovi korral võid salatile lisada ka marineeritud kurki.