Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
3. mai 2019, 14:33

JAH, SUL ON NEID VAJA: 4 viisi, kuidas kooke ja torte transportida

Vahel on nii, et peab koogi viima hoopis teise kohta, kus see valmis meisterdati. Olgu see siis teekond pagaritöökojast koju või kodust kontorisse või mängutuppa, kellelegi ei meeldi kui kaunilt kirjatud kook transpordi käigus tundmatuseni kannatada saab. 

Teistele küpsetamine pidada tegema õnnelikuks - sulle langeb au ja kiitus ning teistele kalorid. Aga kuidas see headus sihtrühmani toimetada? Ajakiri Food&Wine soovitab siin nelja nippi:


1. Transpordi oma koogikesi nende küpsetusvormis. Näiteks tassikookide või muffinite puhul võta nad vormist välja, lase jahtuda, pese vorm puhtaks ning kuivata ja aseta koogikesed ettevaatlikult tagasi. Pealispind kata fooliumiga, et koogikesed välja ei kukuks. Kui tahad küpsetisi enne serveerimist veel kirjata ja kaunistada, võta glasuur eraldi kotikeses kaasa. Nii saad kõige suurema tõenäsusega parima tulemuse.

Üks nipp on ka asetada keerukama kujundusega pisemad tassikoogid vanadesse munarestidesse. Ent ole ettevaatlik, et rest külili ei vajuks!
Suurema koogi puhul pole alati küpsetise vormist väljavõtmine ostarbekas. Valigi näiteks ilusam keraamiline vorm, millest on ilus ka serveerida või pühi kaasavõetav vorm ettevaatlikult niiske köögisalvrätiga üles. Ole leidlik - üks hea nipp on näiteks transportida kooki savivormis ja vokkpanni kaanega.

2. Aseta oma kook madalasse kaanega konteinerisse üksteise vastu ja sulge kaanega. Vaata, et kaas ei vajutaks kaunistusi liialt lössi. Transportimisel hoian karpi hoolikalt püsti.

3. Kui kooke ei saa nende kuju või kaunistuste tõttu üksteise vastu laotada, saab abi libisemisvastasest sahtlivoodrist või mitmekordsest küpsetuspaberist. Aseta matt karbi põhja ja koogid selle peale. Karpi peab ikkagi piinliku hoolega hoidma horisontaalses asendis.


4. Hangi endale sangadega kaanega koogivorm või hoopiski spetsiaalne koogikandja. Toidutare tunnistab, et nendega on koogi isegi ühistranspordis kohale toimetanud. Koogikonteinereid tehakse igas suuruses, osad on kumeramate kaantega.  Kaanega plastikust koogialus võib tunduda mõttetusena, ent juba esimesel korral, mil oma imekaunist sefiirtorti pead kuskile kaugemale viima, tänad end selle soetamise eest.