Toiduuudised
13. veebruar 2019, 14:22

Põhjala uus pruulikoda alustas õlle villimisega Lõuna-Koreasse

Aastavahetuse eel uude hoonesse kolinud Põhjamaade üks kaasaegsematest väikepruulikodadest on häälestatud ning alustas õlle villimisega. Esimene alusetäis õlut läheb ekspordiks Lõuna-Koreasse.

„Uue pruulikoja rajamise plaan oli meil juba mitu aastat,“ kommenteeris Põhjala üks asutajatest ning tegevjuht Enn Parel. „Meie Nõmme pruulikoja tootmismaht ei võimaldanud rahuldada nõudlust, mis on viimase paari aastaga järsult kasvanud. Seda eriti eksporditurgudel, kus ei saa võtta riske, toode peab olema alati sama kvaliteediga. Selline järjekindlus on aga saavutatav vaid tehnoloogilise hüppega,” rääkis ta meediale saadetud teate vahendusel.
Põhjala ekspordib 70% oma toodangust enam kui 30 välisturule. Eesti kõrval müüakse kõige enam Põhjala õlut Soomes, Prantsusmaal, Hollandis, Hiinas ja Itaalias. Samuti on kasvavateks turgudeks Lõuna-Korea, ja USA, millest viimane on õllemaailmas kõige olulisemaks turuks.
“Usun, et lähima viie aasta jooksul näeme trendi, kus inimesed hakkavad väsima sadade eriõllede proovimisest ja paljudel õllesõpradel kujunevad välja omad kindlad lemmikud ning ostuharjumused. Seetõttu on järjepidevus kvaliteedis ja maitsetes eriti oluline, inimene tahab tuttavat maitset, mida ei ole alati võimalik paljude muutujatega väiketootmises pakkuda. Uues pruulikojas töötleme näiteks Ülemiste järve vett suures ulatuses  eemaldame muuhulgas pöördosmoosi teel kõik mineraalid, mis tähendab, et hiljem mineraale lisades saame imiteerida  mis tahes veeprofiili ja pruulida Inglise või Tšehhi tüüpi õllesid nagu nad tuleks mõnest Londoni või Plženi pruulikojast’” rääkis Parel uue tehnoloogia eelistest.
Uue pruulikoja tootmisvõimsus on keskmiselt 1200 hektoliitrit kuus, mis ületab Tallinnas Nõmmel asunud endise pruulikoja mahtusid pea kolmekordselt. Uus pudeldamisliin suudab pakendada 6000 pudelit tunnis varasema 1500 asemel. Uues pruulikojas pruulitud ja villitud õlled tunneb ära ka kaasajastatud etiketi järgi.

Põhjalas asub ka Baltimaade väikepruulikodade hulgas kõige moodsam labor, kus on võimalik teha sisuliselt kõiki füüsikalisi, keemilisi ja mikrobioloogilisi analüüse, mida õlle tootmisel vaja läheb, et tagada toodete kvaliteet ja järjepidevus.
Uues pruulikojas on avatud ka õllerestoran Tap Room, mis pakub Eestis ainulaadset Texas BBQ menüüd. “Õllerestoran Tap Room on lühikese ajaga väga populaarseks osutunud, lisaks kohalikele käib meil palju turiste, kes on meid meid ilma reklaamita üles leidnud. See on märk Põhjala kasvavast tuntudest lähiriikdes ja kaugemalgi,” räägib Parel. Samas avaldab ta nördimust Eesti aktsiisipoliitika suunal. „Valitsuse mõtlematu aktsiisipoliitika tulemusel kannatavad mitte suured alkoholitootjad, kes saadavad oma kauba lihtsalt Lätti kust see tagasi Eestisse tuuakse, vaid Tallinna, aga ka Pärnu ja Tartu majutus-, toitlustus- jm. teenindusettevõtted. Statistika näitab Soome turistide järsku vähenemist ning see mõjutab väga tugevalt nende teenindamisega seotud sektoreid,“ kirjeldab Parel olukorda, kus paljud turistid reisivad siia kindla sooviga külastada väikepruulikodasid nagu Põhjala.
Kokku investeeris Põhjala pruulikoja ja õllerestorani rajamisse üle viie miljoni euro. Renoveeritud kompleksis on  ca 3000 ruutmeetri pinda ning pruulikojas ja restoranis saab tööd 35 inimest.
Põhjala Pruulikoda asutati 2011. aastal nelja Eesti õllesõbra ja kodupruulija poolt. Edaspidi pruulib Põhjala oma tugevamaitselisi õllesid Noblessneri sadamalinnakus, kus lisaks Põhjamaade moodsaimale tootmisele asub ka Eesti suurima käsitööõllede valikuga õllerestoran Põhjala Tap Room. Ettevõtte käive 2018. aastal oli ca 2,3 miljonit eurot, seal töötas 15 inimest ja Põhjala õlut eksporditakse 35 välisturule.