Foto: Martin Ahven
Küpsetised
8. veebruar 2019, 12:02

Peedipunane sametkook

Punane velvet on kook, mis loodi kunstliku toiduvärvi promomiseks. Veidi võikalt verekarva kook ja iseloomulik hapukas kõrvalmaitse koos ülimagusa võikreemiga aga on saanud omamoodi kuulsaks. Võtsime vastu väljakutse üritada seda ameerikalikku maiust sõbrapäeva puhul peedi ja köögikreemi abil veidi tervislikumaks tuunida.

Koostisosad
PÕHI
130 g Või
400 g Mitte väga jämedalt riivitud peet
100 ml Pett
2 spl Gurmeeäädikas
1 spl Vaniljeekstrakt
1 tl Kardemon
200 g Suhkur
400 g Nisujahu
1 spl Kakaopulber
1 spl Küpsetuspulber
3 tk Muna
GLASUUR
70 g Või
400 g Tuhksuhkur
1 tl Vaniljeekstrakt
Veidi riivitud apelsinikoort või tilgake sidrunimahla
400 g Köögikreem

Valmistamine
1. Põhja jaoks lülita ahi 180 kraadi peale. Võita lahtikäiv 24-cm läbimõõduga lahtikäiv koogivorm hoolikalt sisse.
2. Taina jaoks vahusta kõik selleks ettenähtud ained omavahel. Kui peet tundub liiga mahlakas, pigista seda veidi kätevahel kuivemaks. Maitse, kas suhkrut on piisavalt - eriti, kui soovid suhrut natuke vähem panna.
3. Vala tainas vormi ja kata peal fooliumiga – nii ei kõrbe koogi pealispind ära. Aseta ahju umbes tunniks ja 20 minutiks. Enne väljavõtmist kontrolli küpsust puutikuga. Kui see on enamjaolt puhas, on küpsetis valmis.
4. Pärast küpsemist lase koogil jahedas täielikult maha jahtuda. Glasuuri jaoks vahusta mikseriga kõik selleks ettenähtud ained omavahel. Taas maitse suhkrusisaldust!
5. Lõika koogipõhi ettevaatlikult pooleks, kanna osa kreemi koogi vahele ning ülejääk peale. Kaunista tuhksuhkru ja söödavate lilledega, nagu näiteks roosi kroonlehtedega. Loputa neid kindlasti enne ja tupsuta paberkäterätikuga kuivaks!
NB! Enne serveerimist on hea lasta koogil veidi jahedas taheneda! Antud kreemikogus on minu maitse järgi ehk väga külluslik, kogu kreemi ei pea ära kasutama, vaid saab ka niisama ära limpsida.