KollaažFoto: 7xJaan Heinmaa, Andra Kalda, Daisy Lappard
Retseptid
29. juuni 2022, 10:34

HEAD MAIUSTAMIST! 10 mõnusat ideed rahvusvaheliseks vahvliraua päevaks

Vahvlid on alati vahvad, eriti kui pidada meeles, et need pakuvad pea lõputuid variante nii taina kui ka täidiste osas. Korralda üks tore vahvlipidu!

Täna on ka rahvusvaheline vahvliraua leiutamise päev, mille ajalugu ulatub tagasi keskaega ja Loode-Euroopasse. Algselt kasutati vahvliraudu lahtise tule kohal, masinad tulid käibele alles eelmisel sajandil.

Olgu sel valminud vanad head Belgia stiilis vahvlid või nõukaaegsete kitsaruuduliste ja oh-kui-tuliste masinate tehtud - maiustada võiks ikka! Pehmed vahvlid sobivad hästi puhkuselolijate hommikusöögilauda, krõbedad aga koos jäätisega tööleruttajaid lohutama. Või siis vastupidi - igal juhul - täna teeme vahvleid. Meil on naksakaid retsepte nii suurtele kui ka väikestele! Vaata ja veendu!

Klikka retseptil: Šokolaadivahvlid 

Šokolaadivahvlid Foto: Jaan Heinmaa

Pehmed ja paksud šokolaadised vahvlid on tõeline maius. Lisa oma maitse järgi kas piima- või tumedat šokolaadi.

Klikka retseptil: Peedikreemiga tatravahvlid 

Peedikreemiga tatravahvlid Foto: Jaan Heinmaa

Kaunilt roosa kreem krõbedates vahvlites jätab magusa jäätisetuutu mulje, kuid soolased vahvlid sisaldavad hoopis väheke pikantset peedikreemi. Täida vahvlid vahetult enne serveerimist.

Klikka retseptil: Kartulivahvlid salatitäidisega

Kartulivahvlid salatitäidisega Foto: Jaan Heinmaa

Soolased kartulivahvlid on krõbedad ja saavad ruttu kõigi lemmikuteks. Pärast küpsetamist, kui vahvlid on veel kuumad, saad neist kerge vaevaga kausid vormida. Jahtunult tõmbavad vahvlid kõvaks ja siis saad neist serveerida erinevaid salateid.

Klikka retseptil: Kaneelivahvlid 

Kaneelivahvlid Foto: Daisy Lappard

Hõrgud kaneelivahvlid on parimad soojalt, siis on vahvlite pind veel krõbe. Üsna väherasvaseid vahvleid võib teha ka ilma kaneelita, sel juhul võiks neid serveerida moosiga.

Klikka retseptil: Lihtsad vahvlid 

Lihtsad vahvlid 

Täidiseks sobib jäätis või vahukoor.

Klikka retseptil: Ricotta-vahvlid 

Ricotta-vahvlid Foto: Jaan Heinmaa

Ricotta’ga valmistatud vahvlid on meelepärased neile, kes ei armasta väga krõbedaid vahvleid. Vahvlid küpsevad küll muredad, kuid on tänu ricotta’le siiski õige pisut nätsked. Lastele mõnusad krõbistada – ei teki nii palju puru kui tavaliselt. Samuti sobib neist valmistada väikesi koogikesi, asetades vahvlid üksteise peale ja määrides kihtide vahele meelepärast kohupiimakreemi.

Klikka retseptil: Apelsinivahvlid 

 

Apelsinivahvlid (Rene Riisalo)

Lisa kergelt lahtiklopitud munadele mahl, apelsinikoor, mineraalvesi ja omavahel hoolikalt läbisegatud kuivained. Viimasena lisa koor ja jäta seejärel vähemalt pooleks tunniks või isegi kauemaks seisma. Pintselda vahvlimasina mõlemad küpsetuspinnad korralikult õliga ja küpseta.

Klikka retseptil: Porgandivahvlid

Porgandivahvlid

Mõnusaid krõbedaid vahvleid saab serveerida täidisega, milleks võib olla meelepärane salat või lihtsalt sink-juust, kuidas rohkem meeldib. Serveeri vahvleid kindlasti samal päeval, sest muidu muutuvad  nad pehmeks. 

Kamavahvlid kama-kakaokreemiga 

Krõbedad kamavahvlid sobivad hapuka kamakreemiga suurepäraselt. Vahvlid võid ka tuutuks keerata ja siis kreemi sisse tõsta. Kogus 12 tükki.

 

 

Krõbedad vahvlid kookoshelvestega  (Andra Kalda)

Selle retsepti järgi valmistatud vahvlid tulevad krõbedad ja pisut pontsakad, sest taina valmistamisel ei ole kookoshelvestega just koonerdatud. Kuna koostisained on vaja omavahel lihtsalt kokku segada, siis sobib see töö suurepäraselt lastele.