Toiduuudised
7. veebruar 2019, 10:33

Hüvasti croissant? Ka Prantsusmaa pöördub ametlikult taimsema toidu poole

Ka peenete saiakeste ja hõrkude juustude kodumaa Prantsusmaa on riiklikul tasemel hakanud oma toitumisnõuandeid ümber hindama, ning tulevikus soovitatakse rohkem tarbida taimseid toitaineid. 

Prantsusmaa rahvatervise edendamise organisatsioon on parasjagu uuendamas oma toitumisjuhised, vahendab portaal Cooking Light. Aastaks 2021 lõppeva protsessi käigus on juba teada, et varasem leebe suhtumine lihasse, piimatoodetesse ning suhkrusse karmistub. Uue kava järgi hakatakse soosima talu- ja väiketootjate kaupa, täisteratooteid, taimsed valke ning südamesõbralikke mitteloomsed rasvaallikaid nagu oliivid või kreeka pähklid. Maale, mille kulinaaria toetub saiatoodetele, eri viisil vinnutatud lihale ning juustutele on see väga suur samm.
Prantsusmaa tervishoiduorganisatsioon Santé Publique France avalikustas äsja oma soovitused 2019. aastaks, mis jälgivad üldjoontes eelpoolloetletud väärtusi. Food Navigatori andmetel on need veidi leebemad, sest eesmärgis on inimeste järkjärguline veenmine oma tervise nimel teadlikumaid suutäisi võtma.
Nendes juhistes on tähtsalt kohad märksõnad nagu suurenda, liigu edasi ning vähenda.
Suurendama peaks päevast köögiviljakogus, mis võiks koosneda vähemalt viiest protsjonist, sisaldama ka kaunvilju kaks korda nädalas ning veidi pähkleid igapäevaselt.
Edasi peaks aga liikuma kõrgekvaliteetsete taimsete rasvade tarbimises. Sama kehtib ka täisteratoodete ning kohalike, soovitavalt mahedalt toodetud toidu osas.
Vähendama peaks aga lihatarbimist, magusaid jooke, soola- ja suhkrurikkaid valmistoite ning alkoholi.
Prantsusmaa uus hoiak on väga kaugel nende eelmisest, aastal 2011 avalikustatud toitumisjuhisest. Kui seni soovitati piimatooteid tarbida kolm portsu, siis nüüd on selleks üks või poolteist. Ka soovitatakse liha vältida nii palju kui võimalik - välja arvatud linnuliha. Ka soovitatakse süsivesikute allikana täisteratooteid. Sarnased juhised on hetkel ilma tegemas ka Kanadas, kus samuti ärgitatakse eelistama taimset toitu ning jooma vett.
Prantsusmaa soovitustes on ka kirjas, et inimesed võiks vähendada grillitud või praetud roogade osakaalu, sööma vitamiinide asemel täisväärtuslikumalt ning unustama kaalulangetamisel liialt piiravad dieedid.