Toiduuudised
6. veebruar 2019, 14:04

EVELIN ILVES: siga-hea aasta algas! ( rikkaliku juustukoogi retsept!)

Me teeme juba teist aastat koos astroloog Triin Tobberiga oma kodurestoranis astroloogilisi õhtusööke. Kunagi tekkis mul küsimus, kas tähemärk ja toit võiksid omavahel seotud olla ning asja uurimine leidis kuhjaga seoseid ja vastavasisulisi teoseid ning isegi kokaraamatuid. On see siis tõsi või pelk meelelahutus, aga inimesi ta kõnetab. Ja miks mitte leida veel üks moodus või inspiratsioon endale põnevama või sobivama, igal juhul tervislikuma toitumissedeli leidmiseks. 

Tähtkujud ja Hiina astroloogia olla muidugi kaks täiesti erinevat süsteemi, ent kuidagi läks nii, et hakkasime ka Hiina uut aastat koos piduliku õhtusöögiga tähistama. Nii me mõni päev tagasi kollase sea auks hulga kullakarva toite ka kokkasime.
Piidlen oma toredaid ja tublisid külalisi ja kuulan astroloogi, kes räägib, et siga on üldiselt mõnusalt nautija loom. Kui pingutab, leiab oma trühvli alati üles. Tema moll ehk toidulaud on rikkalik ja seda jagab ta rõõmuga teistega. Toda jagamise teemat võiks sel aastal tõsiselt võtta, sest nii tekib head kraami vaid juurde. Puhta rõõmuga ju on nii – et jagatud rõõm saab poole suurem. Tegelikult on teiste asjadega ka: ihnur on alati väga vaene, isegi kui ta pangakonto pungitab.
Kuigi poliitikud ja meedia kinnitavad pea iga päev, et paremini kui praegu, pole Eestis kunagi elatud, ei näi tegelik elu seda kinnitavat. Ma ei mõtle siin statistikat ja numbreid, vaid meeleolu ja lihtsalt õnnetunnet. Seda tundub justkui vähemaks jäävat, vaata siis edukaid ettevõtjaid või ka hästi makstud palgatöötajaid. Palgavaeseid nagunii. Nii arstid, õpetajad kui talunikud ja tehnikud tunduvad pigem elavat deviisi all: palju tööd ja vähe raha, veel vähem aga aega enesele. Inimesed on väsinud ja entusiasmi napib kõigis ilmakaartes. Imevähe on neid, kes viimaseid aastaid tagasi tahavad ja kiidavad.
Siga lubab muutuse tuua. Miks mitte uskuda? Küllus ja rõõmus rahulolu tulevat koos temaga. Osaku me vaid ise seda endale lubada. Proovigem end kujutella kui üht suure suuga naervat kesikut soojas mudas, kel pilgeni head paremat täis küna ootamas. Täitkem endki unistustega ja laskem neil tõeks saada. Tehkem tööd ja armastagem! Siga-head aastat meile kõigile!

***
Jagan teiega retsepti Kollase Sea aasta algusele pühedatud õhtusöögi menüüst:
Üks väga kollane ja rikkalik juustukook
Vaja läheb (1kl=250ml)
Kreem:
1kg toorjuustu (mina kasutan Otto oma)
200g vanilje kohupiimakreemi (näiteks Tere oma)
100ml vahukoort (vahustamata)
100-200g heledat suhkrut
5 muna
3 spl tärklist
100-200ml mangopüreed, lisaks 200-300ml kaunistamiseks +paar zhelatiinilehte
näpu otsaga soola
Põhjaks:
75g võid
220g kakaoküpsiseid
peotäis mandli laaste (saab ka ilma)
Sulata või ja sega purustatud küpsistega, vajuta lahtikäiva koogivormi põhja. Kreemiks sega kokku toasoe toorjuust, suhkur ja sool, kohupiim, mangopüree ja vahukoor. Seejärel lisa segades ükshaaval munad. Kõige lõpus lisa tärklis. Kui kasutad köögikombaini, hoia pöörded madalaimad, muidu rikud koogi struktuuri. Käsivispel on kindla peale minek!
Kalla kreem hellalt koogi põhja keskele. Eelkuumuta ahi 250C-ni ja küpseta kooki 10-15 min, seejärel alanda kuumus 100C-ni ja küpseta veel tund. Ideaalne, kui saad ta seejärel jätta tunniks-paariks ahju jahtuma, nii ei kuku ta kokku. Peale seda hoia toatemperatuuril, nii säilib siidiselt kreemjas tekstuur. Kaunistuseks tee ülejäänud mangopüreest zhelatiiniga kerge zhelee ja kalla koogile. Rammus ja rikkalik sigahea maius! Head nautimist, südamest!
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Pika tänava kodust