Kihiline magustoit kohupiima ja kamagaFoto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
2. veebruar 2024, 06:10

ARHIIV | MAITSKEM TARTU RAHU: läbirääkimiste kulinaarne taust, lisaks 10 retsepti pidupäevaks (6)

103 aastat tagasi kuulutati välja Tartu rahu, mille üks väljavõitlejaid Jaan Poska ütles enam kui märgiliselt: "Maitskem rahu, aga hoidkem alal ja kasvatagem oma sõjalist jõudu". Ent täna, veidi enam kui sajand hiljem vaatame rahulepingu köögi- ja söögipoolele. Kuuldavasti olla Eesti ja Nõukogude Liidu delegatsioonid Tartu rahu arutades ja tähistades pidanud maha külluslike piduööke ning joonud ohtralt konjakit ja šampanjat. 

Õhtuleht on kirjutanud, et Eesti delegatsiooni juht Jaan Poska osas hinnata kulinaariat. Tema kokaks valitu langenud kohe Poska küsimusterahe alla: "Kas oskate valmistada Požarski kotlette? Rassolniku suppi? Kulebjakat täitega tellimise peale?" Kokk noogutanud pead. On kirjutatud, et kaks kuud koos olnud läbirääkijad sõid-jõid sõjaaja kiuste nii kuis jaksasid. Neile vaaritasid süüa erakokad, peale selle käisid nad restoranides einestamas. Tartu kauplustest telliti endale muuseas seakarbonaadi, vasika- ja lambapraadi, põrsapäid ja -jalgu. Konverentsimajja telliti rahuläbirääkimiste lõpus ka võid, suhkrut, 28 toopi rõõska ja 3,5 toopi vahukoort.

Edasi lugemiseks: