Retseptid

9 retsepti ahjujäätise päevaks 

Toidutare, 1. veebruar 2019, 09:15
 Jaan Heinmaa
Kas teadsite, et populaarsel üleküpsetatud jäätise retseptil on seljataga pikk ajalugu, milles segunevad nii teadus kui ka poliitika! Täna aga tähistatakse kõikjal maailmas ahjujäätise päeva. 

Ülekäpsetatud jäätis ehk ahjus või küpsetatud Alaska (inglise keeles: baked alaska) loodi New Yorkis Delmonico’s restoranis aastal 1876. Eesmärk oli tähistada Alaska Venemaalt ostmist.  Vene keisririik müüs 30. märtsil 1867. enda osa Põhja-Ameerikas 7,2 miljoni USA dollari eest (tänapäeval ligikaudu 113 miljonit dollarit) Ameerika Ühendrikidele. Ruutkilomeetri hind oli umbes 4,74 dollarit. Roog sümboliseeris Alaska lumist välimust ja tulist tahet, mida selle allutamine nõuab.
Ahjujäätiseni aga viis kaks olulist avastust.
Esiteks besee. Tugevasti vahustatud munavalgetest ja suhkrust mass, inglise keeles meringue, on pärit Euroopa köögist. Legendi järgi lõi selle üks Itaalia kokk Gasparini Šveitsi külakeses nimega Meiringen, ent ajaloolased ei suuda sel tõepõhja leida. Eestis on kasutuses hoopis nimi besee, mis on tuletis prantsusekeelsest suudlust tähendavast sõnast. Esimesed retseptid besee valmistamise kohta pärinevad Prantsuse ja Inglismaa kokaraamatutest 17. sajandi lõpust.
Teiseks jäätise ahjus vastupidamine. Ameerika leiutaja Benjamin Thompson avastas 18. sajandi lõpus, et munavalgevahu hapnikumolekulid on suurepärased kuumuse isoleerijad. Nii saigi võimalikuks kook, kus kamakas jäätist aasetatakse biskviidist põhjale ning kaetakse hoolikalt korralikult vahustatud beseega. Seejärel asetatakse kooslus lühihajaliselt kõrge kuumusega ahju, niiet besee pealispind pruunistuks.
Maiusel on ka teisi nimesid. 1830ndateks olid tema avastusest innustust saanud Pariisi kokad loonud desserdi, mis kandis nime Omelette Norwegge ehk norrapärane omlett. Ka seal asetati jäätis biskiidile ja kaeti beseega, lõppefekt saavutati tule (grilli) alla asetamisega (broiling).
Küpsetatud Alaska puhul aga asetatakse kook peale beseega katmist ahju, et saada mõnusalt krõmps tulemus. Ahjus on kook täpselt nii kaua, kuniks besee muutub pruunikaks.
Meie aga leidsime oma arhiivist koguni õheksa retsepti, kuidas kuuma ja külma ühendada. Head maiustamist!

PÄEVATOIMETAJA

+372 5199 3733
manona.paris@toidutare.ee

REKLAAM JA KUULUTUSED

+372 614 4100
reklaam@ohtulehtkirjastus.ee