Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
30. jaanuar 2019, 12:14

Pliidile unustatud pasta söömine röövis elu

Maailmas on uuesti hakanud ringlema 11 aastat vana uudis, kuidas üks belgia 20-aastane noormees sõi viis päeva vana pastat pliidilt ning järgmisel päeval leidsid tema vanemad oma lapse toast surnukeha. 

Loo ülessoojendamise taga on juutuuberite seltskond, kes aitasid lool taas massiliselt levima hakata ehk viraliks muutuda.
Portaal Food&Wine vahendab meditsiiniuudiste portaali PMC , et õnnetu ohver tuli koju, soojendas eelmise päeva pastat, sõi ja läks trenni. Juba poole tunniga tekkisid tal tavalised toidumürgituse sümptomid, aga ta läks peale paari oksendamiskorda magama, lootuses nii terveneda. Paraku juhtus teisti. Kui uurijad võttis sellest õnnetust pastast proove selgus, et see sisaldas eriti kurja, osaliselt teatavatele antibiootikumitele resisentenset, spoore moodustavat bakterit bacillus cereus, mis on anaoogilisi surmajuhtumeid põhjustanud mitmel pool Euroopas. Kuna noormehe lahang viibis viis päeva, ei saa ülda otseselt, et just bakter ta tappis, ent suure tõenäosusega nii oli, järeldab meditsiiniportaal.
Portaal meenutab, et see ei tähenda, nagu ei tohiks järelejäänud toitu järgmisel päeval süüa.
Õppetund on selles, et kõik ülejäägid tuleb kohe pärast jahtumist panna külmikusse! Ka tuleks toidujäägid ära tarvitada järgmise kolme päeva jooksul! Õieti hoiustamise korral võib vaid korralikult küpsetatatud roogi mõnikord tõesti süüa kuni viis päeva hiljem. Ent see ei käi kergesti saastuvate roogade nagu salatite, kastmete ja pasta kohta.
See juhtub näitab veelkord, et toidu õige säilitamine on ülioluline ja antud juhul oleks säästnud vaese belglase elu.