Foto: Jaan Heinmaa
Hommikusöögi retseptid
29. jaanuar 2019, 14:16

Roheline šakšuka

Kui traditsiooniline šakšuka tähendab rooga, kus munad küpsevad pannil vürtsikas punases tomati-sibula-paprikakastmes, siis selle roa puhul on kogu punane asendatud tervisliku rohelisega – lehtkapsaga. Veidike vahukoort annab kreemist kastet, mis teeb roa eriti maitsvaks. Ja ära pelga lisada mingit teravat või suitsust kastet, sest kõik ülejäänu pannil on leebemast leebem.

Kogus: viiele
Valmistusaeg: 40-60 min

Koostisosad
2 tk Keskmine sibul, jämedalt hakitud
2 tk Küüslauguküüs, õhukeselt viilutatud
350 g Värske lehtkapsas
3 spl Õli
1 tl Sool
0.5 dl Rõõsk koor 35%
5 tk Muna
0.5 tl Purustatud must pipar
100 g Kitsejuust
LISAKS
1 tk Avokaado
1 tk Roheline või kollane tšillipipar
Värske koriander
Meelepärane vürtsikas või suitsune kaste
Sidruni- või laimisektorid

Valmistamine
1. Puhasta ja viiluta sibulad ja küüslaugud. Loputa lehtkapsas vee all, rebi lehed tükkideks ja haki varred.
2. Kuumuta õli suurel pannil keskmisel kuumusel. Hauta kõigepealt sibula- ja küüslauguviilud läbipaistvaks. Siis lisa lehtkapsa varretükid ja hauta neid umbes 5 minutit. Edasi lisa pannile 2–3 peotäie kaupa lehetükid, lastes iga kord enne järgmiste lisamist eelmistel pehmeks viltida. Kui kogu lehtkapsas on kuuma saanud ja pehme, siis maitsesta pannitäis soolaga ja vala üle vahukoorega.
3. Tee pannisisusse 5–6 süvendit (ehk nii mitu, kui palju mune kasutad) ja löö munad sisse. Lõika juust viiludeks ja tõsta munade vahele kapsale. Purusta munadele veskist pipart peale, kata pann kaanega ja lase munadel 8–10 minutit hüübida.
4. Vahepeal puhasta avokaado ja lõika viiludeks. Viiluta ka tšilli.
Serveerimisel tõsta iga sööja taldrikule muna ja juustuga lehtkapsast, avokaadoviile ja tšillirõngaid ning värsket koriandrit. Kastet ja tsitrust lisab igaüks ise ja oma meele järgi.