KUIDAS TEHA PURGIMAGUSTOITU: Tahad toitvamat, kasuta toorjuustu; tahad lahjemat, kasuta skyr'i.Foto: Pixabay
Toiduuudised
16. veebruar 2019, 00:05

MIS ON MIS: Kreeka jogurt, skyr, kohupiimakreem ja toorjuust

Nagu skyr, on ka kohupiimakreem, toorjuust ja Kreeka jogurt valmistatud pastöriseeritud piimast hapendamise teel, aga samas on toorjuustu kasutamise võimalused kordades suuremad kui skyr'i puhul, tõdeb restorani Kolm Tilli peakokk Kristian Neemela. Mis Islandi traditsioonilist hapendatud piimatoodet teistest siiski eristab?    

Nagu skyr, on ka kohupiimakreem, toorjuust ja Kreeka jogurt valmistatud pastöriseeritud piimast hapendamise teel, aga samas on toorjuustu kasutamise võimalused kordades suuremad kui skyr'i puhul, tõdeb restorani Kolm Tilli peakokk Kristian Neemela. Mis Islandi traditsioonilist hapendatud piimatoodet teistest siiski eristab?    

„Neid kõiki valmistatakse pastöriseeritud piimast, nende valmistamismeetod on hapendamine ning nad kõik on suurepärased valgu- ja kaltsiumiallikad,“ ütleb Valio Eesti ASi turundus- ja tootearendusdirektor Krista Kalbin. Samas erinevad jogurt ja kohupiim teineteisest palju. „Kuna neid valmistatakse erinevalt, on ka nende maitse, konsistents ning toiteväärtus erinevad. Skyr on Islandi tüüpi jogurt – nagu ka Kreekal on oma, erilist tüüpi jogurt – ning kuigi me nimetame neid jogurtiteks, sarnaneb nende tegemine pigem kohupiima tegemisega,“ ütleb Kalbin. 

Edasi lugemiseks: