Foto: Ragne Värk
Toiduuudised
14. veebruar 2019, 09:02

MIDA ÕHTUL SÜÜA TEHA? Roosad toidud sõbrapäevaks

Seekordsed retseptid on pühendatud sõbrapäevale, mistõttu mängivad neis toitudes põhirolli kelmikas roosa ja siiruviirulised südamed.

Kreeka jogurti maius vaarikate ja valge šokolaadiga

See sobib nii hommikusöögiks kui ka lihtsalt maiustamiseks. Roosa vaarikakiht on kergelt hapukas, valge kiht seevastu mõnusalt magus, mistõttu on selles roas hõrk maitsete kombinatsioon.

Neljale

Aega kulub 15 minutit

  • 8 sl müslit
  • 600 g Kreeka jogurtit
  • 2 tl tšiiaseemneid
  • 100 g valget šokolaadi
  • 100 g vaarika(toor)moosi

Võta neli klaasi ja aseta iga klaasi põhja 1 sl müslit. Sulata šokolaad veevannil. Sega
300 g Kreeka jogurtit tšiiaseemnetega ja lisa segades juurde sulatatud šokolaad.

Ülejäänud 300 g jogurtit sega moosiga. Vala pool šokolaadi-jogurtisegust võrdselt klaasidesse, teiseks kihiks jaota klaasidesse moosi-jogurtisegu. Kolmandaks kihiks pane taas jogurt, kõige peale raputa ülejäänud müsli.

Nipp! Tee magustoit valmis juba eelmisel päeval, sest siis on maitsetel aega ühtlustuda ja roog saab eriti hõrk.

RAGNE VÄRK

Peedi-pasta

See toit valmib imelihtsalt: keeda vaid makaronid valmis ja sega kastmega.

Neljale

Aega kulub 15 min

Sobib taimetoitlastele

Peedikaste:

  • 300 g toorest peeti (koorega kogus)
  • soola, pipart, suhkrut
  • oliiviõli
  • 1 sl tahini-pastat
  • 1 laim
  • 300 g makarone
  • soola
  • riivitud parmesani
  • rohelist sibulat

Koori peet ja lõika väiksemateks tükkideks. Laota fooliumile, maitsesta soola, pipra ja suhkruga ning nirista üle oliiviõliga. Paki peeditükid fooliumisse ja küpseta 175 kraadi juures üks tund või seni, kuni peet on pehme.

Pane röstitud peedid kaussi, vala juurde kogu fooliumisse tekkinud vedelik. Lisa kaussi tahini, riivitud laimikoor ja poolest laimist pressitud mahl. Nirista juurde umbes 6–10 sl oliiviõli ja püreesta kõik ühtlaseks seguks, vajadusel lisa pehmema tekstuuri saavutamiseks oliiviõli. Timmi maitsed meelepäraseks.

Keeda makaronid soolaga maitsestatud vees valmis. Nõruta lohakalt. Kuumuta pannil peedikaste, sega juurde makaronid ja 4 sl parmesani. Serveeri rooga koos riivitud parmesani, oliiviõli ja veidikese rohelise sibulaga.

Selle toidu valmistamisaega saad lühendada, kui teed peedikastme varem valmis. Külmkapis säilib see kenasti neli-viis päeva.

Nipp! Parmesani asemel võid kasutada ka pärmihelbeid, roog sobib hästi ka taimetoitlastele.

RAGNE VÄRK

 

Kaneelised südamesaiad

Need südamesaiakesed valmivad ilma pärmita. Sellest hoolimata saavad need parajalt kohevad, mõnusast magusast mekist ja ülimeeldivast kaneelimaitsest me parem ei räägigi!

Kuuele

Aega kulub 40 minutit

Tainas:

  • 2 dl nisujahu
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 1 sl suhkrut
  • 25 g võid
  • 100 g hapukoort

Täidis:

  • 25 g võid
  • 1 sl kaneeli
  • 25 g suhkrut

Peale:

  • valget šokolaadi
  • külmkuivatatud maasikapuru

Taina valmistamiseks sega kuivained omavahel. Lisa või ja hapukoor ning sõtku kätega ühtlaseks tainaks. Pista tainas 10 minutiks külmikusse.

Samal ajal sega täidiseained ühtlaseks massiks. Rulli tainas jahusel pinnal ristkülikuks, määri peale võisegu ja lõika kuueks pikaks ribaks. Keera mõlemad otsad rulli ja anna tainale südame kuju. Küpseta 200kraadises ahjus 15–20 minutit.

Pärast küpsetamist nirista kaneeli­südamed üle sulašokolaadi ja külmkuivatatud maasikapuruga. Maasikapuru võib asendada pärlsuhkru, pähklipuru või šokolaadilaastudega.

Retseptid: Ragne Värk