Foto: Pexels
Toiduuudised
10. veebruar 2019, 10:17

ASJALIK NÕUANNE! Kuidas osta veekeetjat? (2)

Veekeetja ppm iisavalt tähtis köögiseade, et enne selle ostmist endale mõni küsimus esitada ja kannu olulised omadused läbi mõelda. Siin on nõuanded, mida veekeetjat valides tähele panna.

Kas veetemperatuuri saab valida?

Kõige olulisem erinevus vanemat tüüpi ja moodsamate kannude vahel on võimalus kuumutada vett soovitud temperatuurini. Enamasti saab kannu seadistada teatud vahemikega alates 50 kraadist kuni keemistemperatuurini välja. See on rõõmusõnum paljudele kohvi- ja teegurmaanidele, kuna keev vesi võib joogi aroomi ja maitse täielikult rikkuda. Ka väikeste laste emad valivad sageli just säärase kannu, sest siis ei pea nad enam ootama, millal keema läinud vesi lapse söögisegu jaoks piisavalt jahtub, vaid saavad kuumutada vee kohe vajaliku temperatuurini. Boonusena hoiavad sellised kannud soovitud temperatuuri mõnda aega, enamasti pool tundi, mõni koguni tund. On ka mudeleid, millel teatud veetemperatuurini jõudes muutub kannu valgustustulede värv.

Kas küttekeha on kaetud?

Kuigi vee keetmise seisukohalt pole oluline, kas küttekeha on spiraalikujuline või kaetud, on teada, et kaetud küttekeha kogub vähem katlakivi. Teatavasti lühendab katlakivi keedukannu eluiga. Seetõttu on oluline aeg-ajalt kannu sisse pilk visata ja kord kuus spetsiaalse vahendi või äädikalahusega katlakivi eemaldada. Üldiselt tasub eelistada kaetud küttekehaga kannu, sest seda on lihtsam puhastada. Mõnel mudelil on juures katlakivifilter, mõnel on küttekehaplaat kaetud spetsiaalse katlakivi hülgava kihiga.

Kas kann lülitab end ise välja?

Tänapäeval on enamik kanne, ka odavaimad loodud nii, et keemise lõppedes lülitavad need ennast välja. Mõni annab sellest märku helisignaaliga, mõni värvimuutusega.

Kui suur peaks kann olema?

Enamasti mahutavad veekeetjad 1–1,7 liitrit vett. Suvilasse või maakoju võib sobida ka pooleliitrine kann, kui aga vett on vaja sageli suuremas koguses keeta, saab valida kuni kaheliitrise kannu.

Milline on lubatud minimaalne veetase?

Vahel vajad ainult kruusitäit vett, et teha hommikune pätikohv või õhtune teejook. Nii mõnegi meelest on tõik, et kann ei lase nii väikest kogust vett keeta, miinus nii elektrikulu kui ka keskkonna säästmise seisukohast. Samas võib see olla hoopis pluss turvalisuse kaalutlustel – kui kannus pole minimaalsel määral vedelikku, lülitub see ise välja.

Kui kiiresti vesi keema läheb?

Vee keema hakkamise kiirus sõltub kannu võimsusest. Üldjuhul on see 2000 vatti, kuid on ka 2500- ja 600vatiseid veekeetjaid. 2500­vatise võimsusega kannus läheb vesi kiiremini keema, kuid siis peab arvestama, et selle võrra kaasneb ka rohkem müra.

Kas kannu on mugav käsitseda?

On elementaarne, et keedukannu peab olema ka mugav kasutada. Et veenduda käepideme sobivuses, proovi kannu poes natuke käes hoida. Tänapäeval on enamik pidemeid tehtud libisemisvastasest materjalist ja ergonoomilise kujuga. Mõne jaoks on oluline, et kann oleks pealt piisavalt suure suuga, et kaant üles tõstes käsi sisse mahuks. Kui tahad kannu seest nuustikuga pesta, proovi poes järele, kas ava on selleks piisavalt suur. Osal mudelitel käib kaane avamine nupust, nii et seda saab teha ühe käega. Mugavust lisab ka kannu juhtmeta, pöörlev alus.

NB!

Vala kann pärast iga keetmiskorda tühjaks, seisma jäänud vesi tekitab kütte­kehale sadet.