Foto: Pexels
Toiduuudised
9. veebruar 2019, 12:21

KAS TEADSID? Kõik pliidid ja pannid ei sobigi omavahel kokku! (3)

Panni ostmine pole küll raketiteadus, kuid esimest ettejuhtuvat ei tasuks sellegi poolest korvi pista. Millele tuleks kaupluses panni valimisel tähelepanu pöörata?

Alustame algusest ja vaat et kõige tähtsamast. Nimelt on panni valikul väga oluline arvestada oma pliidi tüübiga – kõik pannid ei sobi sugugi igale pliidile.

*Kõige lihtsam on osta panni neil perenaistel, kes valmistavad süüa klassikalise elektripliidiga. Seda tüüpi pliidile sobivad enamasti kõik kauplustes müügil olevad pannid.

*Gaasi- ja puupliidile on omane suur kuumus – seepärast pane ostes tähele, et kõik panni detailid oleksid kuumakindlad. Panni käepide võiks olla pigem metallist kui plastist, pann ise võiks olla valmistatud alumiiniumist, roostevabast terasest või malmist – need materjalid levitavad hästi kuumust. Suurepärane valik on paksu põhjaga pann, sest see peab suurele kuumusele paremini vastu. Õhukese põhjaga pannide põhi kipub suure kuumuse käes kumeraks tõmbuma.

*Moodsa induktsioonpliidi omanikul on valik kõige kitsam – tema peab soetama spetsiaalselt induktsioonpliidile mõeldud, ferromagneetilise põhjaga panni (ehk sellise, millele magnet külge hakkab). Panni ostes tuleks kindlasti pakendilt või ümbriselt vastavat märget otsida!Veel võivad induktsioonpliidi omanikud poodi minnes magneti tasku pista ja proovida, kas see jääb panni põhja külge kinni või mitte. Kui ei jää, tuleks ost tegemata jätta.

*Ka keraamilisele pliidile sobivad üldiselt kõikvõimalikud pannid, samas tasuks siiski meeles pidada, et vana hea malmpann pole seda tüüpi pliidi puhul kõige õigem valik – malm on nimelt küllaltki raske ning võib pliidile kriimustusi tekitada.

*Paljudel tootjatel on olemas universaalsed pannid, mis sobivad kõigile pliitidele. Samas on osal tootjatel (vaata näiteks Fiskarsi Functional Formi sarja) välja töötatud kindla pliiditüübi jaoks sobivad pannid.

Panni valides jälgi ka oma «pliidiaugu» suurust – see peaks olema panni põhja suurusega ühes mõõdus. Nii jaotub kuumus pannil ühtlaselt, samuti hoiab see kokku elektrienergiat.