Suhte aluseks on siiras soov olla koos.Foto: pixel2013, Pixabay
Nipid
5. veebruar 2019, 09:23

ÕNNELIK SUHE | Nipid, kuidas oma ellu tuua terve ja toimiv suhe

Suhtenõustaja ja koolitaja Janne Heinluht näeb tihti, kuidas inimesi saadab segadus ja teadmatus vastassoo ja suhete osas. „Kunagi varem pole olnud nii keeruline mehe ja naise vahelise pühendunud liidu ja küpse suhteni jõudmine kui tänasel päeval,“ leiab koolitaja ning jagab nippe, kuidas oma ellu tuua terve ja toimiv suhe.

Tee oma elus suhtele ruumi
Tänapäeval on inimene hulga vähem valmis loobuma enesekesksest elustiilis kui näiteks 40 aastat tagasi. Olles fokusseeritud ainult enesearengule jääb vähe ruumi paarissuhtele. Nii takistab mina-ise mõttelaad ühise „meie“ tekkimist. Kindlasti on võimalik elada ka külgkülje kõrval, kus igaüks ajab oma asja ja mitte olles tõeliselt kohal. Paraku leiavad koosolemised sellisel juhul varsti oma lõpu.

Tõeline suhe on siiras soov olla koos
On eheduse ja autentsuse ajastu - vabanemine kõigest, mis pole päris ja mis ei põhine siirusel. Kaasaja suhe on teadlikul kokkusaamisel ja koos kasvamisel põhinev liit, kus eesliinil juhib paarilisi süda ja selle soov kasvamise järele.

Toimetulek ja lapsed ei hoia suhet koos
Suhe ei saa põhineda kaassõltuvusel, kus koosolemise põhjuseks on majanduslik või vaimne toimetulekul, laste kasvatamisel või muudel välispidistel ajenditel koos olemine. Soov koos lapsi kasvatada võib küll olla siiras, kuid see ei saa olla ainuke motiivid, miks olla suhtes.

Mida teha kui tekivad suhteprobleemid?
Armumisperiood kulgeb paljudel paaridel ilma suuremate probleemideta, sest silmi jätkub vaid teineteisele. Umbes kooselu teisel aastal murrab sisse argirutiin ning hakkavad tekkima esimesed tõsisemad lahkhelid. Paraku suurem osa paare neid lahendada ei suuda.
Seega tekib kolm valikut:
1. Loobun endast, enda soovidest, olemuses, et suhe jätkuks ehk tekib oma vajaduste allasurumine.
2. Konflikt eskaleerub nii suureks, et ainukese väljapääsuna nähakse lahkuminekut.
3. Endast teadlikuks saamine ja sügavuti liikumine nõuab küll aega, kuid päästab suhte.

Suurem teadlikkus endast päästab suhte

1. Ravi terveks enda neuroosid
Kõigil on ebakindlusi, egoistlikke kalduvusi, komplekse, piiranguid, ebaterveid mõtte- ja käitumisviise. Oluline on, et sa tegeled nende väljajuurimisega ning enda tervendamisega. Enamasti tähendab see seda, et investeerid iseendasse nii raha kui aega, ning palkad endale mentori, terapeudi, homöopaadi või holistilise tervendaja. Paraku üksinda kaugele ei liigu.

2. Ole uudishimulik enda (esi-)vanemate suhtemustrite osas
Mis on varjatud, teadmata ja teadvustamata kandub edasi sulle ja sinu suhetesse. Muster ongi muster sest see jätkub kuniks üks otsustab ärgata ja muuta seda, mis pole kõige parem viis suhestuda.

3. Õpi vastassoo kohta
Tee selgeks meeste ja naiste olemused, vajadused, soovid suhtele ja elule. Võid avastada, et need on väga erinevad ja teinekord isegi vastandlikud. Sinu ülesanne naisena on kehastada naiselikku poolust, et saavutada maksimaalselt edukas ja üksteist toitev liit.

4. Vabane välise, materiaalse ja vormi põhisest suhestumisest
...sest see ei kesta ega kanna kaugele. Mine sügavamale kui pealispind. Leia üles süda ja erista seda egost. Liigu spirituaalse ehk parema ajupoolkera äratamise suunas, et saavutada tasakaal.

5. Treeni oma armastamise võimet
Armastamise võime on inimestel väga erinev. Samas on see arendatav oskus: harjuta avatud olekut, õpi häälestuma teisele inimesele, õpi hoidma konfliktis ruumi teise tunnetele. See kõik aitab arendada südameühenduses olekut.

Kui soovid rohkem mõista ja omandada oskusi kaasaja suhetest, siis osale Janne Heinluhti palju kiidetud koolituste sarjal "Teadlik suhe: meeste olemuse mõistmine", mis algab 7. veebruaril kell 18:00 Manta majas Tallinnas. Lisainfo: [email protected]