Foto: PantherMedia
Toiduuudised
5. veebruar 2019, 16:38

Kas teadsid, et juustu õige säilitamine on terve teadus?

Järgi neid nõuandeid ja saad oma lemmiknäksi kauem nautida.
  • Kui ostad terve kera, on sel ümber vahakoorik. Kuni juust pole lahti lõigatud, säilib see oma kaitsva kihi all ise väga hästi. Kui hoiad kera nii pikemat aega, keera see aeg-ajalt teistpidi ja pühi üle.

  • Lahtilõigatud juust hakkab välismõjudega kohe reageerima. Parim lahendus juustutükkide pakendamiseks on spetsiaalne juustupaber, mis on ühelt poolt kaetud hästi õhukese kilega. Sellises pakendis saab juust hingata, aga on kaitstud kuivamise ja ka külmkapilõhnade eest.

  • Pakkimiseks sobib ka vahapaber, pärgament või küpsetuspaber. Sellisel juhul torka pakend omakorda sulgurribaga kotikesse, mis jäta osaliselt avatuks. Nii saab juust hingata, aga ei võta juurde plastimaitset. Ka viilutatud juustud säilivad paremini, kui paned neile paberi ümber ja hoiad oma originaalkotis, jättes selle samuti otsast lahti.

  • Toidukile pole parim pakend, eriti pikemaks ajaks. Kilesse mähitud juust ei saa hingata, pealegi tekib paari päevaga sellele tehislik maitsenüanss. Lühemaks perioodiks ja ajutise lahendusena võib toidukilet siiski kasutada kiiremini riknevate juustude puhul. See sobib hästi ka sinihallitusjuustudele, et hallituse eosed ei nakataks ülejäänud toitu külmikus. Itaalia päritolu pehme ja kummine mozzarella säilib päris kenasti, kui panna iga söömiskorra järel juustupallile uus kile ümber. Üldiselt kasutatakse mozzarella-juustude pikemaks säilitamiseks soolvett, mida võid ka ise vahetada, kui vedelik väga häguseks hakkab minema. Selleks valmista lahus paarist klaasist veest ja supilusikatäiest soolast. Juust imab soola veest endasse: mida kangem lahus, seda soolasemaks muutub maitse.