Foto: HELIN LOIK-TOMSON
Toiduuudised
23. veebruar 2019, 15:35

SOODA JA SOKK ehk Kuidas vanaaegne lauahõbe läikima saada? (4)

Õnnelikud on need, kel kapinurgas peidus emalt või vanaemalt päritud lauahõbe. Homme võiks seda ju ka kasutada! Kuidas aga kallis kraam võimalikult kiirelt läikima lüüa?

Lauahõbeda koduseks puhastamiseks on päris mitmeid mooduseid. Proovi näiteks hambapasta ja pehme lapiga nühkimist. Seejuures tuleb aga kindlasti jälgida, et ei kasutataks abrasiivse pinnaga nuustikut – see võib riistu kriimustada ja matistada. Samas hoidu internetis leviva tuhaga puhastamise õpetuse eest. Saad küll puhta, aga kriimustunud, matistunud eseme.

Proovi ka hõbeda puhastamist kuuma vee, alumiiniumfooliumi, sooda ja soolaga. Kui pärast sellist pesu pehme, näiteks mikrokiust või flanellist lapikesega esemed üle hõõruda, peaks väiksem oksiidikiht kadunud olema ja eset pole kahjustatud.

Kui sa aga uhket kraami oma käega nühkima hakata ei riski, pöördu julgelt mõne kullasepa poole. Kullasepatöökojas kuumutatakse eset lahtise tulega, seejärel kastetakse happelahusesse. Seda protsessi korratakse nii kaua, kuni hõbe muutub lumivalgeks. Aga ära seda mingil juhul kodus proovi, võid eseme üles sulatada või happevigastusi saada. Seejärel poleeritakse eset kas pehme pronksharjaga või poleerimistrumlis. Kõrgläike saamiseks on proffidel spetsiaalsed poleerimispastad, -harjad ja pehmed poleerimiskettad. Kullatud ja emailitud pindadega hõbeesemete puhastus toimub ilma kuumutamata.

Et järgnev puhastusprotseduur võimalikult kaugesse tulevikku lükata, tasuks järgida veel mõningaid näpunäiteid. Esiteks ei soovitata lauahõbedat pärast kasutamist nõudepesumasinasse pessu pista, vaid pesta näiteks Fairy ja pehme lapikesega, seejärel kuivatada hoolikalt ja panna tagasi hoiukohta. Teiseks oleks mõistlik lauahõbedat hoida võimalusel originaalkarpides ning mitte keemia-parfümeeriatoodete läheduses. Ja kolmandaks eriti lihtne nipp: pärast puhastamist oleks hea hõbeesemeid näpuga mitte puudutada, sest see koht hakkab esimesena oksüdeeruma!

Kodune katse. Mis puhastab hõbeda kõige tõhusamalt?

Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Hõbepaber, sooda ja sool

Hea ja lihtne moodus lauahõbe puhtaks saada. Väga mugav ka, sest enamasti on kõik vajalik perenaisel köögikapis olemas. Pane suurema kausi põhja fooliumileht, lisa supilusikatäis soola ja teine soodat. Vala peale keev vesi. Pane lusikad-kahvlid sinna sisse, oota veidi (ära kohku mullitavast reaktsioonist) ja õngitse seejärel nõud kuuma vee seest välja. Esialgu on nõud tuhmid, kuid pehme riidega poleerides löövad need tõesti kenasti läikivaks.

Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Villasega hõõrumine

Üsna levinud kodune moodus kulla-hõbeda läikima löömiseks. Plussiks odavus, sest kindlasti on kuskil mõni nühkimisvalmis villane sokk või kinnas. Poleerimine võtab päris palju aega ja tulemus pole võrreldav poevahendite tööga. Samas on see kindlasti hõbedat säästev ning kuigi lusikad ei läigi nagu uued, on nad ometi puhtad, säravad ja alles on ka vanaaegne hõng.

Foto: HELIN LOIK-TOMSON

Pista kartulikeeduvette!

Vanavanaemad soovitavad esimese asjana pista hõbelusikad mõneks ajaks kartulikeeduvette. Proovisime järele. Tüütu. Kõigepealt keeda kartulid, siis oota, kuni lusikad ligunevad ja lõpuks hakka nühkima. Seejuures pole tulemus suurem asi. Puhtamaks, tõsi, need lähevad, kuid muude moodustega võrreldes pole vaeva väärt.