Foto: pexels
Toiduuudised
4. veebruar 2019, 10:50

TASUB TEADA! Kuidas hooldada eri materjalidest kööginõusid?

Unusta pesuvahend ja harjad ning tuleta meelde vana hea pannipõhja leotamine. Miks? Sest nii kestavad su kallid kööginõud kauem!

Malmist nõud

Malmpanni ei tohi kindlasti pesta nõudepesuvahendiga. Kindlasti ei tohi malmnõusid nühkida kõva harjaga ega pesta neid nõudemasinas. Soovitatav on pann toidutegemise järel natukeseks likku panna ja siis pehme nuustikuga puhtaks pesta. Kui nõu on kuiv, tuleks see tavalise toiduõliga seestpoolt üle õlitada ja siis hetkeks kuuma ahju pista. Nii jääb õli kinni ja pott ei lähe roostetama.

Külgevõtmatu pinnaga nõud

Rahvakeeli üheselt teflonpannideks ristitud non-stick-kattega nõude puhul tuleb juba poes korralikult uurida, et kattepind ei oleks kahjustada saanud. Kui juba poes kriimud peal, siis selle panniga väga kaua ei tööta. Kodus võiks uue panni kohe korralikult ära pesta ja paaril esimesel vaaritamiskorral ka õlitada – lihtsalt hõõruda pann üle toiduõliga kokku tehtud pehme paberiga. Kindlasti tuleb meeles pidada seda, et seesuguse poti-panni kallale ei tohi mingil juhul minna kahvli või noaga, isegi mitte nii, et «oh, ma ühe tükikese võtan». Selleks kasuta ikka ja ainult plastist või puidust vahendeid. Nõudepesul ei tohi mingil juhul kuuma panni külma vee alla pista – nii kipuvad pannid kumeraks minema. Nuustikute karedama poolega ei maksa samuti tefloni kallale minna, samas on lubatud nõudepesuvahendi ja pehme nuustikuga küürimine. Ja viimane reegel on, et seesugused nõud ei talu tühjana ülekuumutamist. Jälgi, et kappi pannes ei pane sa midagi teflonkattega pannile peale, sest see võib panni kriimustada.

Õhukese põhjaga vokkpannid ja muud taolised nõud

Selliseid nõusid tuleks taas pesta kraapimata, vajadusel põhja külge jäänud osa lahti leotada või lahti keeta ning kui nõu on puhas, kuivatada see pliidil. Selleks pane pannile või potile hetkeks tuli alla ja hoia, kuni anum on kuiv. See hoiab roostetamise eest. Kõige lõpuks võiks nõu ka kergelt paberiga hõõrudes üle õlitada.

Savist ja keraamilised nõud

Seesuguseid nõusid kuidagi eriliselt hooldada ei tule. Muidugi ei ole mõistlik neidki traatharjaga nühkida. Kui toit ikka põhja külge kinni on jäänud, siis jäta mõneks ajaks likku. Ja kui ikka lootusetult kinni, pane natuke vett põhja peale ja lase uuesti keema. See peaks kindlasti aitama!

Klaasist nõud

Ka klaasist nõusid on mugav hooldada. Lihtsalt pesemisest piisab. Kes tahab ilusaid läikivaid klaasnõusid, võib neid pesta nõudepesumasinas spetsiaalsete vahenditega, aga võib ka pärast käsitsi pesemist neid pehme rätikuga poleerida.