Kui lipu värvid ei ole enam kirkad ega puhtad või lipukangas on pärast varasemat parandamist taas rebenenud, on aeg võtta kasutusele uus lipp. Foto: Alar Truu
Nipid
22. juuni 2020, 13:47

KONTROLLI ÜLE! Kas sinu kodus heiskamist ootav riigilipp on ikka tipp-topp korras? (24)

Pikast kasutamisest võib kaunis sinimustvalge lipp määrduda või hoopis katki minna. Kas seda võib parandada või kuidas ära visata, vastab Riigikantselei sümboolikanõunik Gert Uiboaed.

On paratamatu, et lehviv lipp määrdub ja kulub. Kui lipu värvid ei ole enam kirkad ega puhtad või lipukangas on pärast varasemat parandamist taas rebenenud, on aeg võtta kasutusele uus lipp.

Vana lipp tuleb hävitada sündsal viisil
See tähendab, et lipukangas lõigatakse piki värvilaide lahti ja seejärel riidetükid põletatakse mitteavalikult või visatakse diskreetses pakis prügikasti. Kasutuskõlbmatuks muutunud mastivimpel tuleb hävitada samamoodi. Kui kulunud lipul on aga väga oluline perekondlik väärtus, näiteks kui sellega käidi Balti ketis, öölaulupidudel või see on oma maja esimene sinimustvalge lipp, võib lipu alles jätta kui perekondliku mälestuseseme.

Kas teadsid, et olemas on lipuäpp?
See on mobiilirakendus, kust saad teada Eesti lipu kasutamise korra kohta, samuti loetleb see ära üldised lipupäevad, selgitab nende sisu ning õpetab lipu eest hoolitsemist. Rakenduses on võimalik tellida ka meeldetuletus, millal lipu heiskama peaks. Samuti saab sinna sisestada perele olulised sündmused ja tähtpäevad. Uuri lähemalt siit.