Põhjala õlledFoto: Renee Altrov
Toiduuudised
30. jaanuar 2019, 14:40

Eesti pruulikoda tegi „õlle-Oscarite“ jagamisel taaskord kõva tulemuse

Põhjala pruulikoja poolt Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks pruulitud käsitööõlu „Sajand“ valiti 108 000 õlle seast 2018. aasta 50 maailma parima uue õlle hulka. Ühtlasi selgus maailma suurima õlleentusiastide keskkonna RateBeer hääletusel, et Eesti pruulikoda Põhjala on teist aastat järjest maailma 100 parima hulgas. Konkurente oli 34 000.

Põhjala pruulikoja juhi Enn Pareli sõnul on õllearmastajad eelkõige maitseelamuste jahil ja reitingusaitidel on suur mõju müügile. „See, et Ratebeer.com kasutajad valisid Põhjala teist aastat järjest saja maailma parima pruulikoja hulka 34 000 tegija seas, on minu hinnangul ikka väga kõva sõna ja suur tunnustus meie tööle Eesti õllekultuuri edendamisel. Hoolimata Eesti suhteliselt vaenulikust alkoholipoliitikast, näitab see, et oleme maailma mastaabis tõsiseltvõetava õllekultuuriga maa, kus õlu pole pelgalt rüübe, millest ennast purju juua,“ rääkis Parel. 

Põhjala pruulikoja õlled said maailma parimate käsitööõllede arvestuses veel kaks kuldmedalit, ühe hõbeda ja ühe pronksi. Kulla pälvisid Ameerika rukkiviski vaatides laagerdatud ale tüüpi õlu Rukkivein eriõllede kategoorias ja burbooniviski vaatides laagerdatud Laugas traditsioonilise ale-tüüpi õlle kategoorias. Hõbeda vääriliseks porterite kategoorias hinnati Must Kuld ja pronksi sai Must Kuld El Salvador samuti porteri kategoorias. Eesti parimaks pruulikojaks sai samuti Põhjala ning Eesti parimaks õlleks Pime Öö PX.

Õllerestoran Põhjala Tap Room Foto: Renee Altrov

Eesti pruulijate tase on väga kõrge

„Maailmas on häid tegijaid palju ja selleks, et nende kõrval silma paista, peab tegema midagi väga erilist. Ma julgen öelda, et Eesti pruulijate tase ongi lihtsalt väga kõrge. Põhjala visiooniks on, et ühel päeval räägitakse Eesti õllest samamoodi nagu Prantsuse veinist või Soome saunast. Me näeme juba täna heas mõttes õlleturisimi tekkimist, kus kirglikud õllesõbrad reisivad siia kindla sooviga külastada väikepruulikodasid nagu Põhjala,“ rääkis värskelt Noblessneri sadamalinnakusse Põhjamaade moodsaima väikepruulikoja rajanud Parel.

Samas peab Parel Eesti võimaliku ekspordiedu probleemkohaks praegust valitsuse ebamõistlikku aktsiisipoliitikat, mis seab väikepruulijate aktsiisisoodustuse piiri väga madalale. „Mitu Eesti pruulikoda on läbi viimas ambitsioonikaid laienemisprojekte, et vastata kasvavale nõudlusele välisturgudel. Kummalisel kombel toob see aga kaasa väikepruulijate „karistamise“ koduturul, kus ekspordiedu toob kaasa aktsiisimäära kahekordistumise,“ väljendas Parel nördimust.

Käsitööõlled on tõusev trend

Käsitööõlled on mitu aastat olnud maailma number üks joogitrend ja Eesti käsitööõlled suudavad rahvusvaheliselt eristuda äratades tähelepanu uudsete maitsetega, tänu millele on näiteks Põhjala õllel oma fännid nii Põhjamaades,  Euroopas kui maailma suurimas käsitööõlle riigis Ameerikas. Maailma sajast parimast pruulikojast 73 asuvad Põhja-Ameerikas, ülejäänud Euroopas. Edetabelisse ei mahtunud ühtki pruulikoda Soomest, Lätist ega Leedust.

Põhjala Pruulikoda asutati 2011. aastal nelja Eesti õllesõbra ja kodupruulija poolt. Alates 2018. aasta lõpust pruulib Põhjala oma tugevamaitselisi õllesid Noblessneri sadamalinnakus, kus lisaks Põhjamaade moodsaimale tootmisele asub ka Eesti suurima käsitööõllede valikuga õllerestoran Põhjala Tap Room. Ettevõtte käive 2018. aastal oli ca 2,3 miljonit eurot, seal töötas 15 inimest ja Põhjala õlut eksporditakse 35 välisturule.