Lähis-ida stiilis toidulaud saabki kaetud!Foto: Blogi Jazzinokitchen
Toiduuudised
30. jaanuar 2019, 14:35

BLOGI | Kodused falafelid ehk kikerhernepallid

Blogi Jazzinokitchen avastas Tallinnas erinevates toidukohtades falafele testides, et kõige paremini kukuvad nad välja ikka ise tehes. Nüüd saad selle retseptiga ka ise kikerhernepallikeste headust proovida!

 

Vaja läheb:
250 g kuivatatud kikerherneid
3küünt küüslauku
1 keskmine või 2 väikest mugulsibulat
u 3 tl soola
2 tl vürtsköömneid
1 tl jahvatatud koriandrit
1/2-1 tl cayenne'i pipart
mõned korralikud keerud musta pipart
2 suurt peotäit värsket lehtpeterselli ja/või koriandrit
2 sl õli taignasse + õli falafelide määrimiseks (või frittimiseks)
3 sl vett
1 sl nisu-, kikerherne- või riisijahu
1 tl küpsetuspulbrit

Tee falafelid nii:
1. Eelmisel päeval loputa kikerherned ning jäta üleöö või vähemalt 12 tunniks rohke veega toatemperatuurile seisma.
2. Kui hakkad falafele tegema nõruta ja loputa herned. Samal ajal koori sibul-küüslaugud ja haki jämedalt. Sega kõik ained omavahel ning blenderda ühtlaseks. Olenevalt blendri suurusest soovitan seda teha kahes või isegi mitmes jaos. Surista falafelide tainas ühtlaseks, aga mitte täiesti püreeks.
3. Vormi märgade käte vahel (nii ei jää segu käte külge) pallikesed ja lao nad taldrikule. Pintselda pallid ühelt poolt vähese õliga ning jäta külmkappi nii vähemalt pooleks tunniks ootele.
4. Seejärel lao pallid teistpidi ahjuplaadile ning pintselda ka teiselt poolt õliga. Küpseta 200 kraadi juures pöördõhuga umbes 25 minutiga kuldseks. Poole küpsetamise peal pööra falafelidel teine külg üles, et nad igalt poolt ühtlaselt kuumust saaksid.
Teine võimalis. Kui soovid, küpseta falafele hoopis traditsiooniliselt õlis. Selleks kuumuta sügavas pannis või potis õli 185 kraadini ning küpseta pallikesi 5-6 kaupa mõlemalt poolt 2-3 minutit. Frittides on tähtis korraga mitte liiga palju falafele pannile/potti panna, muidu langeb õli temperatuur ja falafelid hakkavad endale krõbeda kooriku ümber tekitamise asemel hoopis õli sisse imama. Valmis falafelid pane köögipaberile nõrguma ja ootama.
5. Serveeri falafele kas niisama snäkilaual hummuse või mõne muu kastmega. Traditsiooniliselt pakutakse falafele koos kompanjonide tomati-kurgi-sibulasalati ja hummusega pita leiva vahel.

Hea teada! kasuta kindlasti kuivatatud kikerherneid, konservi omad falafelide tegemiseks ei sobi.

Pikemat blogipostitust vaata siit