KruubipuderFoto: Ragne Värk
Toiduuudised
29. jaanuar 2019, 15:41

5 väärt toitu, mida valmistada puuküttega ahjus!

Kui me praeguse pakasega niikuinii iga päev ahju kütame, siis miks mitte kasutada ahjukuumust ka söögi valmistamiseks? 

Kruubipuder

Pane pott ääreni vett täis ja riputa näpuga soola sisse. Lisa kruubid. Pista õhtul valmisköetud ahju – siis saad hommikul maitsvat putru süüa! Kui hommikul poti ahjust välja võtad, lisa klaasitäis sooja piima ning praetud suitsupekki. Alles seejäres sega läbi ning pane veel natukeseks hauduma. Hapukoorega viib lausa keele alla!

Maailma lihtsaim pajaroog

Pane malmpotti lihakuubikud, porgand, kaalikas ja kartul. Lisa ka törts vett ja maitseaineid. Lase vähemalt tunnike kaane all haududa.

Peekoniga ahjukartulid

Koori kartulid ja lõika pooleks. Pane malmpoti põhja natuke õli ja törts vett. Saputa ka natuke soola ning seejärel laota peale peekoniviilud. Küpseta ahjus, kuni kartulid on pehmed ja pruunid.

Pilaff Kaukaasia moodi

Pane kiht-kihilt ahjupotti riis, tomativiilud, sibularattad ja üsna väikesteks tükkideks lõigatud lambaliha. Peida vahele paar loorberilehte. Vala peale vesi – peaaegu poti ääreni, sest riis paisub kõvasti. Maitse järgi riputa soola ja musta pipart. Tõsta pott ahju otse hõõguvate süte keskele ja umbes kahe-kolme tunni pärast on toit valmis haudunud. Ära vahepeal sega!

Hernesupp suitsukontidega

Pane herned ja kruubid rohke vee sisse paisuma, las nad paisuvad kohe üleöö. Kui ahi on köetud, võid lükata hernesupi sütele hauduma. Selleks pane poti põhja suitsukondid, siis natuke porgandit, herned ja kruubid. Sool ja pipar lisaks, ohtralt vett peale ja jäta kogu kupatus mõneks tunniks ahju podisema.