Toiduuudised
21. jaanuar 2019, 10:15

Mahemarket avas esimesena Eestis oma maheliha karni

Nädalavahetusel avati pidulikult maheredise läbilõikamisega Baltimaade suurim mahepood ja -kohvik Mahemarket uues T1 Mall of Tallinn ostukeskuses. Mahepõllunduse ja - kaubanduse maht on igal aastal jõudsalt kasvanud kogu Euroopa Liidus ning sarnase suure mahepoe ja -kohviku avamine Eestis on selle trendi peegeldus, sõnas kaupluse avamisel laiemalt mahepõllunduse arengutest rääkinud Euroopa Parlamendi saadik Urmas Paet. “Seejuures on oluline, et Euroopas võib tänu eeskirjadele ja tihedale kontrollile rahuliku südamega teada, et mahetooted on ka sisuliselt need, mida tarbija eeldab.”

600-ruutmeetrise kogupinnaga pood ja kohvik on justkui tavaline supermarket, pakkudes kõike, mida toidulaual ja koduses majapidamises võib vaja minna, on kirjas meediale saadetud teates. “Ainult selle vahega, et kogu meie kaup on mahepõllumajandusest või vastutustundlikult toodetud,” kõneles Mahemarketi üks eestvedaja Tiiu Saks, kes on mahekaubandusega tegelenud üle 15 aasta.
Kui seni on Eesti mahekaubanduse üks suurimaid kitsaskohti olnud väike maheliha valik, siis uues kohas lahendas Mahemarket selle mure oma lihakarni avamisega. “Maheliha on Eestis defitsiit ja tänu sellele, et meil on võimalik kohapeal liha töödelda, saame me pakkuda ka sedavõrd suurt lihavalikut,” rääkis Tiiu Saks. Valikus on kõike, alates kodumaisest veise- ja lambalihast ning lõpetades sealiha ja sellest valmistatud sinkidega. “Kuna me ostame liha sisse rümpadena ja tükeldame seda kohapeal, saab meilt ka sellist liha, mida mujalt enamasti ei saa,” kõneles Tiiu Saks.
Kogu Mahemarketis müüdav liha on Eesti mahekasvatajate toodang. Ka ülejäänud kaubavaliku osas eelistab pood võimalikult palju kodumaist. “Kuna aga Eestis kõike ei toodeta ega jagu, siis ikka tuleb osa kaupa, näiteks hooajalisi puu- ja juurvilju, looduskosmeetikat, tarbekaupa tellida ka väljast poolt,” lisas Tiiu Saks.
Lisaks kauplusele avas Mahemarket hiljuti uues T1 Mall of Tallinn ostukeskuses üksnes mahetoitu pakkuva bufee-kohviku, mis on esimene sarnane mahetoitu pakkuv söögikoht Eestis. “