Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
17. jaanuar 2019, 13:58

"Minu Šveits" autor Anu Elmer-Ehin selgitab: Mis asi on raklett?

Raamatu "Minu Šveits" autor Anu Elmer-Ehin tutvustab švetslaste lemmiktoitu rakletti, mis passib just praeguse tatise ilmaga hakkama panna. 

Šveitslased on nupukas rahvas. Nad on leiutanud viisi, kuidas kähku üks soe ja toitev talvine söök valmis teha. Eduka rakletiõhtu kõige olulisem koostisosa on pere, käputäis sõbru või lõbusad naabrid, kellega koos laua taha istuda.
Raklett kujutab endast sulatatud juustuviile keedetud kartulite peal ja selle valmistamine on imelihtne. Ühe inimese kohta arvestatakse 200–250 g juustu (sobib näiteks Estoveri juust President, aga sobivad ka Cheddar, Pecorino või mõni teine vürstikam juust) ja sama palju kartuleid. Keeda koorega kartuleid umbes 30 minutit.
Juust lõigata umbes 0,5 cm paksusteks viiludeks, raputada peale paprikat, pipart või muid vürtse. Viilud asetada rakleti lauagrillile. Selle puudumisel võib juustu ka panni peal soojendada, aga õhtu mõte on siiski ühiselt laua ääres istumine ja toidu nautimine. Rakleti lauagrill tasub endast ära, peale juustu on seal võimalik ka õhukesi lihaviile grillida.
Sulanud juust tuleb valada kartulite peale. Sinna juurde serveerida marineeritud kurke, sibulaid, värskeid salateid, köögivilju või pähkleid.
Joogiks pakkuda teed, valget või kerget punast veini. Aga isegi kerge õlu sobib ideaalselt. Magustoiduks pakkuda puuviljasalatit.
Nõuanded:
Võtke juust külmkapist 20-30 minutit enne söömist välja. Raclette juustu koort pole vaja eemaldada, sulatatult on see väga maitsev.
Ahjugrilli ei tohiks liiga kuumaks ajada, muidu eraldub rasv juustust.
Järelejäänud  juustuviile kasutada järgmisel päeval võileibade või ahjuroogade tegemisel.