Foto: Kalev Lilleorg/Naisteleht
Toiduuudised
17. jaanuar 2019, 05:41

EVELIN ILVES: Kilu tuli kööki ja talv taandub

Kilu on meie meres üks äge tegelane ja praegu on just kilu hooaeg. Sellest saab teha igasugu head paremat kõigile tuntud vürtsikiludest panni-ja ahjuroogade ning soustideni välja. Kuna mina olen suure osa oma lapsepõlvest Lõuna-Eestis veetnud, ei ole kilu-ja silguroad mulle just ülearu tuttavad olnud, kuigi vahel jõudsid tünnidesse soolatud mereelukad siiski ka sealsete kuplite vahele. Sestap ma ei teadnud, et kilu on üks väheseid kalu, mida üldse puhastama ei peagi! Bingo! Kala puhastamine on üks kõige tüütumaid tegevusi köögis: räpane ja rikub käsi ning nõuab vaat et kaitseülikonda, kui ei taha pärast oma köögikleidikest otsekohe pessu panna.

Niisis - Hiiumaal sain tõelist sealset saare rahvurooga – pahla kilusid – proovides esimest korda tunda, et kala, mille kõht pole lahti lõigatud ja peagi otsa jäetud, maitseb pehmelt, mahlaselt ja magusalt. Ei mingit sappi ega torkivat roogu. Õige kilu püütakse enne välja, kui tal sisikond välja areneb, just seetõttu võid turult omale rahuliku südamega kotitäie kodumaist hõrgutist kaasa osta ja kaheksa minutiga sellest ülimalt hõrgu roa teha.
Pahla kilud küpsetatakse Hiiumaal ehtsal tulel või otse sütele asetetud kalaresti vahel – kilu on nii väike, et kukub tavaliste gillrestide vahelt läbi. Ehtsa tule mekk on muidugi kõikvõimas ja selle roa valmimiseks kulub kõigest paar minutit. Kui süte ettevalmistus välja arvata. Üks minut ühelt ja teine minut teiselt poolt ja ongi valmis. Ja kuna hooaeg on just talve külmemal ja lumisemal ajal – on see võrratu snäkk või põhiroog, mida külmakuudel õues või suisa metsas mere ääres nautida.
Linnainimesed aga võivad lihtsalt on koduse praeahju kuumaks ajada – ikka üle 200C, kel on, siis grillirezhiimile lülitada ja ahjuplaadile kallatud kiluhunniku, mis enne soola ja oliiviõliga läbi segatud, lihtsalt ahju panna. Paslik on läbi klaasi või ukse vahelt piiluda, millal roog kergelt pruunistub, siis ongi ta valmis. Selleks kulub kuus kuni üheksa minutit, midagi keerata või pöörata pole vaja.
Ette mõtlev ja mugav perenaine teeb korraga mitu plaaditäit, sest ühe hunniku võib lihtsalt kuumalt purki ja külmikusse panna – see on imeline võileivakate, aga sellest saab ka salateid, munarooga, pitsakatet või sibula-küüslauguga oivalise silgusousti koorekastmega teha. Teisele osale on aga mõttekas kerge marinaad peale keeta – soola, suhkrut, sibulat, küüslauku, porgandit, pipart, loorberit ja mõnd meelepärast vürtsi ka. Maitse timmi paika millegi hapukaga. Traditsiooniliselt on see olnud äädikas, ent mulle meeldib hulga rohkem sidruni-või laimimahl või hoopis naturaalne õunaäädikas. Lased mõneks minutiks keema, paned grillitud kilud purki, marinaad peale ja jahtununa külmkappi. Uskuge mind, mitu nädalat on mõnus sealt midagi maitsvat põske pista.
Lõppude lõpuks on hea uudis ka see, et kilu kilo maksab 1 euro ümber. 1€ ja milline roog!
Mõnusate kohtumisteni!
Evelin
Hiiumaalt