Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
15. jaanuar 2019, 15:01

Kas ka sina hoiad köögitarbeid vales kohas - pliidisahtlis?

Võiks ju arvata, et tavalise pliidi alla ehitatud sahtlike on ideaalne koht, kus hoiustada plaate ja panne, mida parasjagu ei kasuta. Ent see pole sugugi nii! See sahtel pole mõeldud kapina kasutamiseks!

Pliitide kõige alumine sahtlike on algupäraselt ette nähtub hoopis toidu soojana hoidmiseks! Näiteks kui on vaja järjest mitu rooga valmistada, aitab alumine sahtel varem valminut hoida jahtumast, seletab portaal Taste of Home.
On siis üldse turvaline panne seal hoida? Jah ning ei. Kui seda siiski soovida kasutada sahtlina, tuleks silmas pidada reeglit - ära pane sinna asju, mis ei kõlba ahju. Asi on selles, et see sahtel võib minna üsna kuumaks, sõltuvalt üleval asuva ahju temperatuurist.
Ehk - kui tegu on kuuma kartva materjaliga nagu näiteks plastik või puit, siis pole selle koht pliidi alumises sahtlis. Puitnõude või paberist/papist valmistatud asjade hoiustamine pliidi alumisel riiulil võib olla suisa tuleohtlik! Ehk ei, see pole ka hea koht, kuhu panna ka käterätikuid või köögikindad!
Küpsetusvormid ja pannid võivad rahus alumises sahtlis pesitseda. Keraamika ja klaasi korral kontrolli, kui kõrget kuumust need taluvad, et ühel heal hetkel sahtlit avades kilde eest ei leiaks.
Igal juhul tasub üles otsida oma ahju kasutusjuhend kas siis riiulist või internetist ning kontrollida, milleks see alumine sahtel tegelikult mõeldud on. Mõnedel mudelitel on seal all tõepoolest hoiustamiskamber, ent enamasti on see mõeldud soojendamiseks ja vahel suisa üsna kõrgetel temperatuuridel.