Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
14. jaanuar 2019, 12:55

Viis tervisetoitu, mida toitumisnõustaja ei soovita osta

Igal ajastul on oma dieedid ja soovitused ehk jah, me mäletame veel suurepäraselt, mil rasv oli kogu maailma pattudes süüdi. Ent inimesed õpivad ning nüüd on toitumisnõustajad jõudnud arusaamale, et just neid tervislikkuse auraga toite ei soovitata aastal 2019 osta. 

1. Valmis salatikastmed kaupluseriiulitel. Suure tõenäosusega on neis kasutatud madalama kvaliteediga koostisosasid ning ohtralt säilitusaineid. Muidu ei peaks need ju toasoojas olemisele vastu. Kui sa kohe kindlasti ei viitsi salatile ise kastmeks oliivõli ja õuna- või balsamiäädikat (või sidrunimahla) kokku segada, vali salatikaste, mida müüakse külmikust. See tähendab, et selles on vähem säilitusaineid, vahendab Cooking Light.
2. Tomatikaste millele iganes. Sama põhjus, mis eelmiselgi - avariiulil müüdavad tomatikastmed on tulvil säilitusainetest. Lisaks on odavam osta karp prutatud tomateid ja soojendada see väikeses kastrulis üles, lisada maitse järgi purustatud küüslauku, soola, pipart ja oreganot. Või muid meelepäraseid ürte. Või tšillit. Kui tahad tekstuuri, pane juurde hakitud sibulat ja paprikaid.
3. Krõbe müsli. Üldse - igasugune poemüsli. Müslit on NIIvõrd lihtne ise teha! Kujuta ette - sa saad puhtalt enda maitse järgi just sobivaima segu koostada! Müsli säilib külmkapis kuni kaks nädalat, niiet ei pea ka muretsema, et kuidagi hukka läheb. Poemüslid on lisaks krõbedale hinnalesageli ka väga suhkrurikkad.
4. Pesto, hummus, guacamole. Poepestodel on sageli sees halvas mõttes üllatavaid koostisosasid nagu näiteks kartulihelbeid. Lisaks on nende tegemisel kasutatud ootuspärasest madalama kvaliteediga tooraineid, nagu näiteks päevalilleõli oliivõli asemel. Sama häda võib juhtuda hummusega. Guacamole-segud pole aga kuigi maitsvad ning võivad olla üsna soolased. Kõiki neid lisandeid on üsna lihtne ise valmis teha. Ole aga ettevaatlik - need võivad olla üsna ohtrakalorilised, ehk siis naudi mõõdukalt.
5. Valmispressitud tsitrustemahlad. Pole vaja imestada, miks on hea apelsinimahla juures alati märge: värskelt pressitud. Sama on sidruniga. Kui soovid neid kasutada kas toidutegemise või eine juures, osta parem üks hea tsitrusepres ning pressi ise. Ka kõige lihtsakoelisemad tsitrusepressid saavad selle tööga üllatavalt hästi hakkama. Värskelt pressitud tsitrusemahl on aga nii maitselt kui ka kasulike ainete sisalduselt võrratu!