Koogid
Foto: kollaaž: (10 x Tuuli Mathisen, Eva Palu, Jaan Heinmaa, Britt Paju, Hele-Mai Alamaa, Artur Sadovski)ÕNNE VALEM! Teistele kokkamine teeb õnnelikuks! 10 retsepti, millega tähistada rahvusvahelist küpsetamise päeva
Teadlased on välja selgitanud, et koogiküpsetamine teeb õnnelikuks. Eriti rõõmsad on sealjuures need inimesed, kes küpsetavad teistele – endale jääb tegemise rõõm ning kaaslaste imetlus, kalorid aga lähevad jagamisele!
Lisaks on tuvastatud, et küpsetamine aitab väga hästi stressi leevendada, kuna pakub ajule alternatiivset tegevust. Keeruka koogi valmistamine nõuab keskendumist ja tähelepanu, seega ei jõua inimese aju muude asjadega eriti tegeleda, pakkudes vahel nii vajalikku vabastust parasjagu piinavatest probleemidest.
Lisaks on psühholoogide sõnul teistele küpsetamine väga hea sõnatu kommunikatsiooni vorm. Läbi ajaloo on olnud kombeks kinkida või viia inimestele murranguliste sündmuste korral erinevaid küpsetisi, alates lapsesaamisest kuni leinani. Kook on ka üks paremaid viise öelda kellelegi aitäh teostatud teene eest. See on hea viis väljendada sõnadeta, et antud inimene või grupp inimesi on oluline.
Paljudes kultuurides, nende hulgas siinsamas Eestis on toidu jagamine üks viise, kuidas ennast tunda teatud seltskonna liikmena. Toit on armastus, mida jagatakse lähimatega. Läbi selle näidatakse kiindumust ja soosingut.
Lisaks muule on teistele küpsetamine isetu. See näitab valmidusest teiste heaks midagi head teha, teha head ja olla selleläbi ise parem inimene.
Seega - kui aasta alguse stress on end juba üsna kurjaks kruvinud, keera käised üles, vali meie portaalist mõni parajalt keerukas kook ja luba endale veidi küpsetamisteraapiat. Saadud kooki aga jaga lähematega või sõpradega. Või vii homme kolleegidele!
Klikka retseptil: Šokolaadikreemiga toorkook
Šokolaadikreemiga toorkook
Foto: Laura StrandbergJahu ja valge suhkruta koogis annavad maitses tooni maapähklivõi ja kakao ... mmm!
Klikka retseptil: Kihiline krepitort
Kihiline krepitort
Foto: Tuuli MathisenKrepid ehk õhukesed pannkoogid on paljude pühapäevad imeliseks ja päikeseliseks teinud. Selle koogi puhul on maitsestamisel inspiratsiooni pakkunud tiramisu.
Klikka retseptil: Kihiline porgandikook pähklite ja toorjuustukreemiga
Kihiline porgandikook pähklite ja toorjuustukreemiga
Foto: Tuuli MathisenKihiline ja pehme porgandikook sobib juurikatest küllastunud sügishooaja koogivalikusse suurepäraselt. Tänu porgandile säilib kook ka pikalt mahlasena. Krõmpsuvad Kreeka pähklid ja kreemjas toorjuust aitavad selle koogi tõeliseks piduroaks vormida.
Klikka retseptil: Espresso-šokolaadikook
Espresso-šokolaadikook
Foto: Britt PajuMõnus maiustus, mis võidab alati palju südameid - ka nende hulgas, kes magusat ei armasta.
Klikka retseptil: Õuna, kõrvitsa ja kuivatatud jõhvikatega kaerajahuampstükid
Õuna, kõrvitsa ja kuivatatud jõhvikatega kaerajahuampstükid
Foto: Tuuli MathisenKook ja tervislikkus ei sobi tavaliselt kokku, aga talviste viljadega kaerajahukoogi puhul ei ole tervislikkuse klausli lisamine liialdus ega valeväide.
Klikka retseptil: Kiire kohupiimakook
Kiire kohupiimakook
Foto: Britt PajuKirjutab autor Britt Paju: küpsetan palju, aga ise söön väheseid kooke. Kohupiimakooke eriti vähe. Seda kooki aga sööksin iga kell! Pealegi on seda nii lihtne valmistada, et hakkama saavad ka lapsed.
Klikka retseptil: Kodujuustutort mustikatega rukkileivapõhjal
Kodujuustutort mustikatega rukkileivapõhjal
Foto: Jaan HeinmaaMahe ja kodumaiseid maitseid tulvil koogike.
Klikka retseptil: Praha tort
Praha tort
Foto: Eva PärtelHästi mahlane šokolaaditort, mis on tänaseni väga populaarne Venemaal. Väidetavalt sai see kuulsaks tänu Moskvas tegutsenud restoranile Praha, kus sellist torti valmistati. Tordi tegemiseks on mitmeid erinevaid versioone, siinne põhineb „Kondiitritöö tehnoloogia” retseptil. Kui pakud kooki lastele, valmista see kindlasti ilma alkoholita.
Klikka retseptil: Ricotta-pallid
Ricotta-pallid
Foto: Hele-Mai AlamaaJustkui lapsepõlvemaalt pärit pallikesed maitsevad eriti hästi kohe pärast valmistamist.
Klikka retseptil: Napoleoni kook mustade sõstardega
Napoleoni kook mustade sõstardega
Foto: Artur SadovskiVana hea klassika talvele omases maitsegammas, millel külmikust haaratud suvemarjad sobivalt ehteks. Selle pika, ent üsna lihtsa valmistusprotsessiga koogiga võiks alustada varakult, et maitsed ühtlustuksid ning ka serveerimine oleks lihtsam.
Kommentaarid (0)