Tatar lõbunaise kastme kaisus Foto: Martin Ahven
Toiduuudised
30. mai 2022, 16:10

10 ROOGA TATRAST: odavad, maitsvad ja lihtsad retseptid just enne palgapäeva

Tatar on odav ja tervislik, millel teenimatult igava toidu kuulsus. Ka on paljudel seoses koolisööklatega tatrast  halvad mälestused. Asjata, mitmed tippkokad on öelnud, et tatar on väga tänuväärt tooraine, mida on maitsev erinevatesse roogadesse lisada. 

Tatar on neutraalne toiduaine ja sobib nii aluseliste kui happeliste toitudega ning seda võib julgelt kombineerida igasuguste toiduainetega.

Tatras on palju kiudaineid ning vähe kaloreid ja rasva. Tatratoitude söömine soodustab seedimist ning võib ära hoida mitmesuguseid vähkkasvajaid. See tõstab organismi võimet suhkrut muundada, mis võib aidata ära hoida suhkruhaigust. Tatar varustab organismi täiuslikuma valgu vormiga kui paljud teised teraviljad ja on seepärast eriti hea taimetoitlastele.

Tatratangude valmistamisel eraldatakse teradelt väline viljakest ja nii saadakse tangud kas terveteralisena või purustatud kujul. Tatrast valmistatakse ka mannataolist valget peeneteralist tangu. Eestlastel on olnud kombeks tatratangud sõmera pudru saamiseks pannil rasvaines tugevasti läbi praadida, sest see andis huvitavama ja parema maitse. Tänapäeval soovitatakse praadimist siiski vältida, sest pannil tekkiv väga kõrge temperatuur hävitab suure osa tatra väärtustest.

Tatar selles osas veel omapärane, sest selle vili on tegelikult pähkel. Ammustest aegadest peale on kasutatud ka lehti ja õisi. Selleks niidetakse tatar õitsemise algul, kuivatatakse ning seejärel sõelutakse varred välja. Lehtedes leidub P-vitamiini ehk rutiini, mis koos C-vitamiiniga muudab pindmiste veresoonte seinad elastsemaks ning aitab vältida rebendeid ja verevalumeid.

Tatral on ka põletikuvastane mõju, teda on kasutatud külmakahjustuste, silma võrkkesta verejooksude ja kiirituskahjustuste puhul. Samuti aitab tatratinktuur kõrgvererõhu ravimisel. Rahvameditsiinis on kasutatud tatrateri röga lahtistava vahendina.


Tatar sisaldab:
100 grammis tatras on:
energiat 328 kcal
proteiini 11 g
süsivesikuid 65 g
rasva 2 g
kiudaineid 5,8 g
naatriumi 1 mg
rauda 3,8 mg
kaaliumit 460 mg
magneesiumi 180 mg

Klikka retseptil: Tatar lõbunaise kastme kaisus 

Tatar lõbunaise kastme kaisus Foto: Martin Ahven

Puttanesca kastme nimi tähendab sõna otseses mõttes hoora, ent tegelikult pole siin midagi riivatut. Silmas on peetud hoopis järskude koostisainete maitses põrkumist – anšoovised, küüslauk, kapparinupud ja ja mustad oliivid. Tavaliselt serveeritakse puttanesca´t spagettidega, ent väga hästi kõlbab see ka muidu igavaks minevat tatart lõbustama. 

Klikka retseptil: Tatraroog oliivide ja päikesekuivatatud tomatitega

Tatraroog oliivide ja päikesekuivatatud tomatitega Foto: Laura Strandberg

Kevadiselt roheline roog on tervislik ja maitsev. Seda on ka äärmiselt lihtne valmistada.

Klikka retseptil: Ahjutatrapuder pruuni sibulaga 

Ahjutatrapuder pruuni sibulaga Foto: Jaan Heinmaa

Pisikesteks kuubikuteks lõigatud pekk sulab pudru sisse nii ära, et sellest ei jää märkigi, üksnes mõnus maitse. Pruunistatud sibul sobib ahjupudrule lisandiks imehästi.

Klikka retseptil: Tatravorm hapukapsaga 

Tatravorm hapukapsaga Foto: Jaan Heinmaa

Kerge lihtne roog, hea pühadejärgne valik. Toekama roa saamiseks võib lisada suitsusinki, praeliha vms. Küpseta ühes suures vormis või neljas portsjonivormis, viimasel juhul lühenda küpsetamisaega 5 minutit.

Klikka retseptil: Tatrasalat praemunaga 

Tatrasalat praemunaga Foto: Kristel Vokk

Tasakaalustatud tervislik hommikusöök, mis sisaldab süsivesikuid, valku ja rasvu. Lisaks tuleb salatist veel ports vitamiine, mineraalaineid ja kasulikke rasvhappeid.

Klikka retseptil: Tatra-risotto seentega 

Tatra-risotto seentega Foto: Jaan Heinmaa

Toortatratangus on säilinud toitained, elujõud ja idanemisvõime. Sellest valmistatud road on organismis hästi omastatavad ning annavad valku, vitamiine, mineraalaineid ning ka pikaaegse täiskõhutunde.

Klikka retseptil: Tatravorm Aasia Vürtsitar

Tatravorm Aasia Vürtsitar Foto: Jaan Heinmaa

Aasiapärane ürtide ja toortatraga vormiroog rikastab iga peolauda ja pakub vaheldust õhtusöögimenüüs. Vormi võib valmistada ka taimetoiduna, st mitte kasutada muna, hakkliha ja juustu, kuid siis tuleks tatrapudru ja puljongi kogust kahekordistada.

Klikka retseptil: Tatrapada tomatiga 

Tatrapada tomatiga Foto: Krõõt Tarkmeel

Muhe vürtsikas roog, mida ka väga hea säilitada. 

Klikka retseptil: Frikadellikaste tatraga 

Frikadellikaste tatraga Foto: Jaan Heinmaa

Kiire ja lihtne igapäevaroog. Külmutatud hakklihapallikestega tuleb see imehea, aga nende asemel võid mõnikord vahelduseks kasutada ka kanaliha. Soovi korral saad kastet maitsestada ka tomatipasta või salsaga ning tatra asemel serveerida kõrvale riisi või kartulit.

Klikka retseptil: Tatravorm hakkliha ja punapeediga 

Tatravorm hakkliha ja punapeediga Foto: Daisy Lappard

Retsept on saanud inspiratsiooni Vene köögist, kus vormi jaoks segatakse omavahel kõik valmiskomponendid ja pannakse siis ahju küpsema. Katseta ka nõnda, kuid sellisel juhul ära viiluta peeti, vaid haki see kuubikuteks. Juust puista siiski eraldi peale.