Foto: Panthermedia/Scanpix
Toiduuudised
3. jaanuar 2019, 09:40

Liiga pikk menüü? Vali pimesi eripakkumiste teine toit, soovitab neuroteadlane

Kuigi iga gurmaan teab, et hea restorani tunnuseks on lühike menüü, satume ikka aegajalt söögikohtadesse, kus sööginimekiri meenutab väikest raamatut. Kuidas teha nende seast valik, kui ühtegi kindlat lemmikut silma ei karga?

Business Insider vahendab Ameerika neuroteadlast Moran Cerfi, kelle sõnul tuleks aju otsustamisvõimet kasutada olulisemate asjade jaoks, kui toidu valimise tühitähi. Kaasaegne inimene peab otsuseid langetama mitu korda enam kui tema eellased, ja need on on sageli väga olulise kaaluga. Võtke kasvõi autoga liiklemine – üks valeotsus võib tuua kaasa surma.
Et kaitsta oma aju liigse otsustamistegevusega tekkiva väsimuse eest, on ta enda jaoks välja töötanud taktika, millega vähemtähtsamate olukordade juures aju säästa. Näiteks tundmatus söögikohas, kus on menüüs liiga palju valikuid, lööb ta lahti eripakkumiste lehekülje ning valib sealt teise roa. Cerf seletab, et kui menüü on talle niigi tundmatu, on võimalus mööda panna sama suur igal juhul – nii siis, kui ta lõppeks ikkagi teeb mingi valiku ja kulutab sellele ohtralt aega ja tähelepanud kui ka valides juhuslikkuse alusel.
Eripakkumiste lehe võtab ta aga seetõttu, et juba loomult on need lühemad kui ülejäänud ning sageli on nendes kasutatud hooajalisi värskemaid tooraineid, mis lubavad eeldada, et roog on kvaliteetsem ja parem.
Ameerika toiduajakiri Food&Wine soovitab sealjuures siiski enne tellimuse kinnitamist veenduda, ega sul pole ühegi koostisosa suhtes allergiat. Cerf ise kinnitab, et see komme on toonud tema nina ette mitmeid huvitavaid roogi, mille maitsmiseni ta muidu poleks jõudnud.