Vanillipuding granaatõunaga Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
31. detsember 2023, 10:17

Artikkel ilmus esmakordselt 31.12.2018

SÖÖ END RIKKAMAKS: mida maailmas on kombeks aastavahetusel õnne nimel süüa (+ retseptid!)

Uusaastaöö menüü pole naljaasi – sellega saab tõrjuda halbu vaime, ennustada ja kutsuda küllust endale koju. Isegi kui suhtud taolisesse asja umbusklikult, loe ikka edasi – äkki saad mõned head ideed, mida lauale panna.

Sealiha

Otse loomulikult on rahvapäraselt väljendudes vennaihu eestlaste aastavahetuslaual põhitäht. Ent ka mujal maailmas on sealiha au sees. Sigu peetakse õnnetoojateks, kuna nad suudavad alati midagi suupärast üles tuhnida.

See aga tähendab, et siga saab alati hakkama ja seetõttu sümboliseerib seasöömine progressi otsimist. Ka peetakse õnnetoovaks sea ümarat välimust ja rasvasust. Õnne nimel vormitakse isegi teisi toite seakujuliseks, näiteks Austrias martsipani või meie kandis piparkooke.


Klikka retseptil: Kaua küpsenud seakülg



Kala

Mitmel pool maailma on kalal pühaderoa kuulsus, mida süüakse just aastavahetusel. Sellel on kolm põhjust – kalasoomused meenutavad münte, kalade komme parvi moodustada näitab külluse kogunemist ning ujumine edasiliikumist.

Hiinlased usuvad, et kala peab serveerima pea ja sabaga, et aasta tuleks täies pikkuses edukas. Taanis süüakse keedetud turska, Itaalias soolaturska, Tšehhis karpkala. Saksamaal, Poolas ja meilgi Baltikumis on au sees eri moel valmistatav heeringas. Jaapanlased leiavad, et heeringamari toob viljakuse ning kuivatatud sardiinid saagikuse.

Klikka retseptil: Nanni ahjukala 


Kaunviljad

Kaunviljadel on õnnetoov kuulsus, sest oad ja herned meenutavad justkui münte. Üks Ameerika lõunapiirkondade roogi kannab nime Hoppin´John. See traditsiooniline aastavahetuseroog koosneb lehmahernestest ja riisist, millele siis vastavalt võimalustele segatakse juurde kas veidi liha ja maitseaineid. Järgmisel päeval kutsutakse sama rooga Skippin´Jenny'ks, ehk millekski eriti kokkuhoidlikuks.

Selle oatoidu söömise komme ulatub Ameerika kodusõja aegadesse, mil Vicksburgi linn Mississippi ääres sattus rünnaku all olles toidupuudusesse. Õnneks leidsid kohalikud elanikud piisavalt lehmaherneid, millega nälga vaigistada. Legendi järgi saigi seetõttu nendest valmistatud toit õnnetooja kuulsuse.
Itaalias on samalaadne roog, kus kasutatakse ube ning vorstirattaid. Õnne peaks tooma asjaolu, et nii oad kui ka vorstijupid meenutavad münte. Seetõttu kõlbavad ka näiteks porgandirattad. 

Klikka retseptil: Ahjuoad tomatikastmes 

Ahjuoad tomatikastmes Foto: Jaan Heinmaa

Granaatõun

Türgis peetakse granaatõuna seemneid mitmel moel õnnetoovateks. Esiteks viitab vilja punane värv inimsüdamele ning seetõttu kannab endas elu ja viljakust. Granaatõun on ka väga tervislik vili. Vilja seemnete rohkus aga tähistab küllust.

Kreekas aga olevat kombeks uusaastööl visata granaatõun põrandale tükkideks, et laialipaiskuvad seemned tooks õnne ja rikkust. Mida rohkem seemneid, seda enam raha ja edu.

Klikka retseptil: Vanillipuding granaatõunaga 

Vanillipuding granaatõunaga Foto: Jaan Heinmaa

Pikad nuudlid

Mitmetes Aasia maades süüakse uue aasta esimesel päeval pikki nuudleid, et kindlustada kestev majanduslik heaolu. Seejuures tuleb hoolikalt tähele panna, et kokkamise käigus nuudlid katki ei läheks – või muidu tuleb halb õnn! Isegi süües ei tohi nuudlit enne närima hakata, kui alles suus. Mõned allikad viitavad, et tuleks närimata alla neelata, aga seda ei saa nüüd küll soovitada.

Klikka retseptil: Sealihaga lo mein ehk praetud nuudlid 

Sealihaga lo mein ehk praetud nuudlid Foto: Jaan Heinmaa

Rohelised köögiviljad

Kuidas kapsapea saaks rikkaks teha? Põhjus peitub tema värvis – roheline on maailmas tunnustatud kui raha toon ning seetõttu tuleks seda uue aasta esimestel tundidel ohtralt köögiviljade kujul manustada. Praktika on seda tervitatavam, et meie kandi peolauad kipuvad olema liiga kalorirohked. Olgu siis roheliseks peakapsas, Brüsseli kapsas, brokoli või midagi muud – head isu! Ka hapukapsas läheb siia alla, nii et tõstame aga ette.

Klikka retseptile: Lehtkapsa-õunakook 

Lehtkapsa-õunakook Foto: Jaan Heinmaa

Viinamarjad

See komme pärineb tegelikult Hispaaniast Alicante piirkonnast, ent levis üle kogu hispaania- ja ka portugalikeelse maailma. Nimelt tuleks enne südaööd ära süüa 12 viinamarja, et tagada järgmisel aastal õnn, küllus ja muu hea. Iga viinamari sümboliseerib üht kuud. Kui mõni nendest marjadest on kibeda maitsega, siis tasub meeles pidada, mitmendana see suhu rändas – samal kuul tuleval aastal võib ebameeldivusi oodata. 

Klikka retseptil: Mahlakas brokoli-sellerisalat viinamarjade ja krõbeda peekoniga 

Mahlakas brokoli-sellerisalat viinamarjade ja krõbeda peekoniga Foto: Jaan Heinmaa