Foto: Tatjana Iljinina
Vene köök
30. detsember 2018, 16:12

Peaaegu päris Olivier' salat

Kuidas võiks maitseda koduse kartulisalati peen vaarema Olivier' salat, mille belglasest kokk Lucien Olivier 1860ndatel Moskvas oma rikaste klientide jaoks restoranis Hermitage välja mõtles? No aga proovime järgi!

Koostisosad
2 mugulat Keedetud kartul
1 tükk Suitsukana kints
6 tükki Vähisaba
1 tükk Seakeel
3-5 tükki Oliivid
1 teelusikatäis Kapparid
1 tükk Marineeritud kurk või kornišon
3 tükki Salatilehti
KASTE
3 supilusikatäit Provence majonees
1 teelusikatäis Diljoni sinep
1-2 teelusikatäit Worcesteri kaste

Valmistamine
1. Tükelda kartulid. Puhasta keel ja lõika kuubikuteks. Tee sama kanakintsuga, eemalda enne nahk.
2. Võta külm kauss, vooderda see salatilehtedega. Aseta tükeldatud koostisosad kaussi, vala juurde oliivid ja kapparid.
3. Valmista kaste: sega kõik koostisosad kokku. Lisa soola ja pipart, kui pead vajalikuks. pea aga meeles, et suitsukana ja oliivid ning kapparid on enamasti üsna soolased, niiet ilmtingimata pole soola vaja.
4. Sega salat kokku vahetult enne serveerimist ja kaunista vähisabadega.
NB! Peaaegu päris tähendab seda, et pärissalatit nagu Lucien Olivier tegi on võimatu taastada, kuna selle retseti viis belglane endaga hauda kaasa. Meie kasutasime eelmise sajandi alguses avaldatud retsepte, mida veidi kaasajastasime koostisosade kättesaadavuse huvides - näiteks asendasime seal pakutud põldpüü kanaga ja vasikakeele seakeelega.