Foto: Panthermedia/Scanpix
Retseptid
31. detsember 2022, 09:06

Artikkel ilmus esmakordselt 27.12.2018

UUSAASTALAUALE: 10 lihtsat näputoidu ideed, millega külalised pahviks lüüa

Vaagnatäidis mõnusaid snäkke pakub uusaastalaual maitsvat avastamisrõõmu ja valmib üsna kiirelt. Enamik suupistetest saab ka juba varem valmis teha ja siis külmkappi maitsestuma panna.

Klikka retseptil: Avokaado-kalamarja shot

Avokaado on kasulik ja kalamari annab sellee suupistele suursugustust. Mõnus amps. 

Klikka retseptil: Toorsuitsusink hurmaaga 

Hurmaad on paregusel aastaajal kõige paremad. Mähi tükikesed hurmaad toorsuitsusinki ja koge, kuidas nende maitsed üksteist toetavad.

 Klikka retseptil:  Juustu-porgandipallid 

undefined Foto: Jaan Heinmaa

Kreemine toorjuust ja porgandi magus krõmps annavad kokku hea koosluse. Cayenne lisab särtsu.

Klikka retseptil: Mustad ploomid pähkli-juustutäidisega 

Mustad ploomid pähkli-juustutäidisega Foto: Jaan Heinmaa

Must ploom on väärt peolauaehe. Lisa juustu ja pähkleid, et maitseid teravdada.

Klikka retseptil: Hurmaa-tsitruse salat 

Hurmaa-tsitruse salat Foto: Jaan Heinmaa

Kaunivärviline salat lausa kutsub end sööma, lisaks vitamiinirikastele puuviljadele,on kastmes talvisele ajale sobivalt paras annus tervistavat ingverit.

Klikka retseptil: Köögiviljarösti fetavahuga

Köögiviljarösti fetavahuga Foto: Jaan Heinmaa

Rösti, Šveitsist pärit köögiviljapannkoogid, mida tavaliselt valmistatakse pannil, on nüüd küpsetatud ahjus. Hea taimne roog kergeks eineks või ka lisandiks liha-, kana- või kalaroogadele, sobib hästi ka peolauale.

Klikka retseptil: Tarretatud Olivier salat

Tarretatud Olivier salat Foto: Jaan Heinmaa

Tänapäevane Olivier salat on algselt Moskvas prantsuse koka Olivieri käe all valminud roaga võrreldes küll oluliselt lihtsam ja argisem roog, kuid tarretatuna on see efektne roog peolauale panemiseks. Salati võib tarretada ka pikilikus 1-liitrises keeksivormis või väikestest portsjonvormides (nt ramekiinides, kohvitassides vms). Keedetud kana asemel sobib salatisse panna ka praekana või kasutada ahjukana ülejääki. 

Klikka retseptil: Tempura kana magusa tšillikastmega 

Tempura kana magusa tšillikastmega Foto: Jaan Heinmaa

Mõnusalt krõbedas ja õhulises koorikus suupiste on kõige maitsvam kohe peale küpsetamist. Tempura tähendab jaapanipärast friteerimist ja on sel moel valmistatud toitude üldnimi. Sarnaselt võib valmistada ka krevette, kala või köögivilju.

Klikka retseptil: Küpsetatud ricotta oliivide ja parmesaniga 

Küpsetatud ricotta oliivide ja parmesaniga Foto: Jaan Heinmaa

Kreemjas ja ülimaitsev ahjus küpsenud soolakas ricotta-kohupiim on hea suupiste nii soojalt kui ka külmalt. Sooja ahju-ricotta`t kasuta leivale-saiale määrdena, jahtunut lõika viiludena. Kui soovid, nirista pisut kvaliteetset oliiviõli peale ja ampsa kirsstomateid kõrvale.

Klikka retseptil: Karriheeringavõileivad 

Karriheeringavõileivad Foto: Jaan Heinmaa

Rohke karriga maitsestatud heeringas majoneesiga kuulub ilmeksimatult võileibade kuningriigi Taani köögiklassikasse. Karripulbrit lisades otsusta ise, kas paned rohkem, või isegi veel rohkem, sest heeringa enda tugev maitse lubab karrit kaunis uljalt kasutada. Retseptis antud kogusest saad 4 tugevat võileiba, aga võid teha ka väiksemaid või lausa tikuleibu. Ja miks mitte ka nii, et pakid karriheeringa kenasti purki, paned juurde muu vajamineva ja võtad külla minnes kingituseks kaasa. Ahjaa, karriheeringavõileib on õige mõnus amps ka uusaastahommikul!