Toiduuudised

KLAASE KOKKU EI LÖÖDA! 11 etiketipattu, milles arvatavasti ka sina süüdi oled (29)

Toidutare, 30. detsember 2019, 14:52
Foto: Panthermedia/Scanpix
Aastavahetuse peenete pidude lähenemise valguses tasub meeles pidada etiketinormid, mille vastu enamus inimesi sageli eksib. Otsusta aga ise, kas see etikett on väärt aheldavat toimet või võiksime näiteks rahus edasi pokaale kõlistada või taldriku tühjaks süüa.

Ajakiri Food and Wine on välja toonud 11 vanakooli etiketinormi, mida Euroopa ja Ameerika peenetes restoranides ikka veel hoolikalt jälgitakse. Kui ka sina muretsed, kuidas ikkagi salvrätik sülle asetada või mil moel mainida tualetti minekut (esimene reegel – sa ei räägi sellest MITTE kunagi!) on sellest lookesest arvatavasti midagi kõrva taha panna. Ajakiri võttis tegemisel aluseks etiketiõpetajad, kes on teeninud Suurbritannia kuningannat ja nõustanud ajaloodraamat Downtown Abbey.


1. Palun ära tõsta kunagi menüüd laualt üles. Peenetes restoranides jääb menüü alati kasvõi otsapidi lauale, isegi kui tahaksid selle nii hirmsasti lähemale tõsta, et veenduda, kas see röögatu hind vastab ikkagi tõele.


2. Lonksa klaasist alati samast kohast. Muidu tekib su klaasile inetu rasvane rõngas huultest või huulepulgast. Klaas pannakse alati peale rüüpamist samale kohale tagasi.


3. Klaase kokku EI lööda. Mitte ühegi joogiga. Põhjus on väga lihtne – peenetes kohtades on kallid nõud, mida pole vaja koksida. Lisaks on see pidev kõlistamine liiga lärmakas ning väga peenetes restoranides vastuvõetamatu.


4. Ära küsi kunagi austrite jaoks kahvlit. Kui seda laual pole, tähendab see, et austrid on juba lahti murtud ja nautimiseks valmis. Kui mõni amps vajab siiski karbi põhjast lahtilaskmisel järeleaitamist, kasuta selleks nuga. Kui oled austriga lõpetanud, aseta karp taldrikule krobeline pool ülespool. See tähendab, et oled selle käiguga lõpetanud


5. Hoia oma taldrikute ääred võimalikult puhtad. Sellega näitad, et austad sind teenindavaid inimesi. Vähem musti taldrikuid on kergem puhastada ning neid on viisakam laualt ära viia.


6. Lükka kõik sinu jaoks söödamatu kraam nagu sidrunkoor või kalaluu taldrikul üles vasakule. Alla paremale asetatakse söömisele kuuluvad kastmed ja või.


7. Leiva koht on leivataldrikul, kui sa just sellest ampsu ei hauka. See tähendab, et võid tuleb määrida laual lebavale leivale. Tervet viilu ei võitata korraga, vaid see amps, mille murrad leivast söömiseks. See kehtib ka muudele toidukõrvastele leivalaadsetele küpsetistele.


8. Voldi salvrätik kokku ja aseta see sülle, murdekoht enda pool. Nii saad kõik süllekukkunu turvaliselt rätiku alla peita. Mida vähem plekke, seda peenem mulje. Tasub ka meenutada, et plekke ei hõõruta, vaid tupsutatakse. Seejärel keeratakse mustaks saanud kohale teine volt peale.


9. Lauas ei mainita kunagi tualetti. Ent kui loodus kutsub, tuleb siiski minna. Vabanda lihtsalt, tõuse üles ja käi ära. Detailsed kirjeldused kuhu ja miks peaks ära jääma.


10. Ära ütle: "bon appetit". See pole kohane isegi Prantsusmaal. Üks etiketiõpetajaid ütles juba 11 aastat tagasi New York Timesile, et see jätab mulje, nagu oleksid valmis sööma mida iganes, mis ette antakse ning soovid, et suudaksid selle ära seedida. See aga on gurmeemaailmast väga kaugel. Parem on öelda lihtsalt: head nautimist.


11. Jäta viimane amps taldikule. See näitab, et eine oli meeldiv, ent sa polnud nii näljas, et tegid terve taldriku puhtaks. Viimane on sageli signaal, et sulle võib veel tõsta või et toitu polnud piisavalt.